Logga in
Logga ut

Uppsala: stor stad för serier

En stolthet över Uppsalas starka roll i svensk seriehistoria födde ett projekt som pågått i fyra år. Resultatet – Olle Dahllöfs bok ”Uppsala – vår seriestad” – släpps på Kulturnatten med releasefest och signering på Seriezonen.

Många vet att Fantomen har vandrat Uppsalas gator. Men hade du koll på att Kalle Anka krängt cyklar här i stan? Eller att Uppsalatecknaren Acharius redan på 1860-talet skapade den superhjälteliknande ”Flygsmeden”, om en smed som bygger sig vingar?

Om detta kan Uppsalabon Olle Dahllöf berätta. Utöver sin yrkesbakgrund som DN-medarbetare och senare psykolog är han sedan barnsben stor seriefantast och nu författare till boken ”Uppsala – vår seriestad”.

Föreläste först

– Processen har pågått sedan för fyra år sedan när Seriezonen frågade om jag ville medverka på mässan Uppsala Comix. ”Varför inte föreläsa om serier och Uppsala”, tänkte jag och började spinna loss på det, säger Olle Dahllöf.

– Två år senare frågade Carolina Rediviva om jag ville föreläsa igen under en utställning om serier i Sverige. Sedan frågade Harri Saarela på Seriezonen om jag ville göra en bok på temat serier och Uppsala. Och jag brukar inte tacka nej.

Celebra gästspel

Resultatet är 50 korta kapitel som berättar om Uppsalas långa historia som seriestad. Här ryms både stora namn och mindre kända serieskapare, från 1800-talet till i dag. Liksom lokala serietidningar och förlag, samt serier som helt enkelt utspelar sig i Uppsala.

Utöver mer självklara Uppsalabekantingar som Pelle Svanslös har ju Fantomen både drivit ut demoner och umgåtts med Carl von Linné i Uppsala. Och Kalle Anka tog med sig Knattarna på bovjakt i Slottsbacken.

Något som överraskade till och med Olle Dahllöf var att Indiana Jones besökt gravplatser i Gamla Uppsala, i en sentida serie som självklart också är ett av bokens nedslag.

Kåseri i bokform

– Jag ser min bok som ett sorts kåseri och hade inget anspråk på att skapa ett fullständigt lexikon om serier i Uppsala. Boken har varit kul att göra och jag blev förvånad över hur många ingångar det fanns. Det är bara Stockholm som kan konkurrera med Uppsala som seriestad, som jag ser det, säger Olle Dahllöf.

Har du några personliga favoriter i boken?

– De äldre serierna, som Albert Engströms. Och Bruno Liljefors ägnade sig mycket mer åt serier än vad man kanske tror. Även när Liljefors började måla havsörnar och annat så fortsatte han att göra serier. Han verkar ha tyckt om det.

Fotnot: Uppsala – vår seriestad, släpps på Kulturnatten. Den ges ut av Seriezonen, där även releasen äger rum. Klockan 13–15 gästas Seriezonen även av ­serieskaparen Jan Stenmark.