Logga in
Logga ut

Tävlar med foton av klimatkrisen

Uppsalabaserade fotografen Troy Enekvist har blivit antagen till utställningen Fotografiska Talent. Där visar han bilder från Bangladesh.

Torsdag 27 september öppnar konsthallen Fotografiska i Stockholm sin utställning Fotografiska Talent. Utställningen anordnas för femte året i rad och är öppen för allmänheten under en månads tid. Det är en jurybedömd tävling inom svensk fotografi där amatörer men även etablerade fotografer är med och tävlar. En av de utvalda deltagarna i år är Troy Enekvist från Östhammar och verksam i bland annat Uppsala.

Fokus på Bangladesh

I sitt bidrag till Fotografiska Talent fokuserar Troy Enekvist på Bangladesh, som är hårt drabbat av klimatförändringarna. Detta tvingar människor att lämna sina hem och flytta in till städerna. Huvudstaden Dhaka är en mångmiljonstad, och växer med 2 000 personer varje dag.

Krig och flykt

Troy beskriver sitt bidrag som:

”Bangladesh är ett av de länder som är mest utsatt för klimatförändringarna. På grund höjningen av havsnivån och allt större flöden av vatten, som tar över landet, tvingas tusentals människor varje dag att lämna sina hem. Ön Gabura ligger i södra Bangladesh och är på randen att försvinna i havet. För varje dag blir ön mindre, och kommer snart att vara borta i havet.”

Troy Enekvist är även aktuell med en annan utställning på Stadsbiblioteket i Uppsala – ”Bilder från krig och flykt”. Tillsammans med journalisten Joakim Medin ställer han ut bilder på människors vardag under deras flykt från konflikter.

Även i utställningen på Stadsbiblioteket är Bangladesh i fokus men ur ett annat perspektiv, konfliktflyktningar. Troy Enekvist tillbringade två veckor i Bangladesh under 2017 och dokumenterade Rohingafolket samt deras situation, när de flydde från Myanmar (Burma) och statens förföljande.