Logga in
Logga ut

Svår tid blev jazzplatta

För de allra flesta är han rösten som lockar Uppsalaborna att överge stugvärmen och ta sig till de populära eftermiddagarna med lördagsjazz på Katalin. Här har han tillägnat sina idoler Frank Sinatra, Nat King Cole och Chet Baker specifika konserter med tillhörande historieberättande.

Men för de som gillar frågesport på tv gjorde Mikael Jansson även ett imponerande intryck då han dominerade under ”Jeopardys” storhetstid.

– Jo, jag var med på 1990-talet, på Magnus Härenstams tid. Blev fyrfaldig stormästare faktiskt. Jag har också tagit hem en slant i ”Vem vill bli miljonär” och var förste veckovinnare i ”Vem vet mest”. Häromåret var jag dubbel stormästare i nystarten av ”Jeopardy”.

Varför är du så bra i

frågesport?

– Bra minne och samtids­intresse kanske. Jag har alltid läst tidningar, böcker och kollat nyheter. Var även full­poängare i Nutidsorienteringen två gånger under läroverkstiden.

Mikael Jansson växte upp i ett litet samhälle utanför bruksorten Avesta, och hade nyligen bortgångne pianisten och pedadogen Eva Engdahl som musiklärare i skolan. Hon var även Jojje Wadenius mamma och gjorde karriär som jazzatisten Marie Adams. Artistnamnet var hon tvungen att ta till eftersom det inte ansågs passande att en konsertpianist också spelade jazz.

– Hon betydde väldigt mycket för mig och många andra unga musikintresserade som växte upp i Avesta. Dessutom anordnades det på 1960-talet fantastiska skolkonserter. Jag minns att jag såg jazzlegenden Dexter Gordon i skolaulan. Helt otroligt egentligen.

Efter studenten blev det vidare till universitetsstudier i Uppsala. Här började han spela framför allt bas i olika dansband på 1970-talet och startade senare även soulgruppen Power play samt spelade i storbandet Palladium. Nu spelar han även i 1960-talspop-bandet 60s Tribute.

– Jag minns första kvällen i Uppsala på GH-nation då en långhårig yngling från Sandviken uppträdde. Det visade sig vara Tomas Ledin som lirade tillsammans med gitarristen Thomas Arnesen som jag blev spelkompis med långt senare.

Men efter att ha fått en nervskada i handen för drygt tio år sedan tvingades han lägga basspelandet på hyllan och istället ägna sig mer åt sång.

– Vita medelålders män som sjunger jazz är väl inte direkt det hippaste och hetaste på musikmarknaden, men trots att jag främst har setts som en baskille så har jag alltid sjungit och därför ville jag utveckla den sidan.

Han kom i kontakt med sång­pedagogen Seth Riggs som bland annat lärt upp Michael Jackson, Prince, Madonna – och så Mikael Jansson förstås.

– Han var väldigt trevlig och tillmötesgående. Det måste han vara annars kommer man inte så långt som han har gjort. Han la fram kritik på ett väldigt charmerande sätt typ ”nu sjunger du lite fel där. Precis så gjorde även Chaka Khan.” Då kändes det helt plötsligt som smickrande kritik.

För fyra år sedan fick Mikael Jansson en livshotande infektion efter en operation på Akademiska sjuk­huset. Han låg på intensiven en vecka men var så dålig att allt är bortsuddat ur minnet.

– Under rehabiliteringen, när jag mest låg på rygg i sängen och inte hade någon ork, så tänkte jag att om jag klarar mig från detta så ska jag göra något jag verkligen vill. Jag ska spela in en skiva med musik som jag älskar.

Sagt och gjort, tillsammans med flera framstående Uppsalamusiker spelade han in skivan The Silver Bibel, låtar med jazzartisten Horace Silver.

– Det var en liten chansning att välja musik av Horace Silver, men jag gillar hans skenbart enkla melodier. Dessutom är det väl lite speciellt att skivdebutera vid 61 år ... Men jag hoppas att skivan leder till fler spelningar på klubbar och jazzställen runt om i Sverige.

Mikael Jansson håller dessutom på att skriva texter till outgivna låtar som Uppsalapianisten Bengt Hallberg lämnade efter sig när han gick bort 2013.

– Det blir på engelska och jag försöker hitta en bra form som fångar stämningen i Bengt Hallbergs musik. Det är väldigt inspirerande och jag hoppas att låtarna kan bli klara inom kort.