Logga in
Logga ut

Svampfokus på Biotopia i höst

Biotopia kommer i höst att fokusera på svampar – ett upplägg som startar redan nu på söndag med en svamppromenad där deltagarna erbjuds en lärorik skattjakt i stadsskogen med höstens färger som kuliss.

Biotopia ger under hösten sina besökare flera möjligheter att utveckla och fördjupa sitt svampintresse – på agendan står nämligen allt från svamppromenad till svampdissektion och experimentell ullgarnsfärgning. Biotopias naturvägledare Karin Lindström menar att svampen har många spännande egenskaper och användningsområden, vilket hon hoppas att höstens program ska få fler att upptäcka.

En unik organism

– Det finns ett jättestort intresse för svamp och svampplockning, vilket vi på Biotopia vill ta vara på för att locka ut fler i naturen nu på hösten och samtidigt ge alla en chans att se hur unik svampen är som organism – det är mycket som döljer sig under marken, säger Karin Lindström.

Berätta om svamppromenaden!

– Det är en bra början för att lära sig lite mer om hur, var och vad man ska leta efter. Promenaden leds av svampkonsulenten Eva Allerstedt och kommer att vara i stadsskogen, då vi vet att det finns många olika sorters svamp just där. De fynd som görs på denna ”skattjakt” kommer att diskuteras och analyseras på plats – många svampar kan berätta en hel del om statusen på skogen och naturen runtomkring, vilket är både lärorikt och intressant.

Är intresset för svamplockning fortfarande främst matrelaterat?

– Jag tror att ju mer man håller på med svamp, desto mindre blir fokuset på själva ätandet. Som sagt så finns det fler egenskaper att ta tillvara på, och är man van vid matsvamp är det nog lite kul att börja plocka för andra syften. Till exempel kan vissa svampar avge olika slags färger, vilka man genom experiment av PH-värden kan framställa varianter av och sedan använda till ullgarnsfärgning. I höst erbjuder vi på Biotopia vuxna att testa på just detta under en hel kväll.

Själv har Karin Lindström stor respekt för matrelaterad svampplockning och menar att man alltid bör veta säkert vad man plockar med sig i hem. Det är aldrig värt att chansa.

Kan bli magsjuk

När hon själv äter svamp är den stora favoriten den bruna, ofta knubbiga Karl-Johansvampen, som i år verkar ha trivts bra av sommarens sol och värme.

– Det har funnits mycket här i Uppsalaskogarna, men många är nu tyvärr angripna av en så kallad svampsnylting som kan resultera i magsjuka – ser man att soppen är gulaktig i foten eller har ett gråvitt ludd ska man låta bli den, säger Karin Lindström.

Vilka är dina bästa tips för att hitta svamp?

– Många svampar trivs i fukt så känn av skogen! Och tänk på att mycket svamp överlag kan ge en fingervisning om det är värt att leta vidare, eller om du helt enkelt ska byta skog, sammanfattar Karin Lindström.