Logga in

”Skönhet är friskvård”

Intervjun. Hon driver en 367 kvadratmeter stor skönhetssalong. Hon har vunnit både SM-guld och VM-silver som make up-artist. Ändå har smink aldrig varit Annika Söderlunds stora intresse.

– Jag ser det som en intressant konstform, säger hon.

Vaksalagatans brus försvinner och inne på Creative make up är det stilla. Klockan är tio på förmiddagen och de första kunderna börjar droppa in. Överallt sitter blanka, pastellfärgade heliumballonger kvar från 10-årsfirandet som gick av stapeln nyligen.

– Jag har egentligen aldrig varit intresserad av smink, däremot allt i pysselväg. Förra veckan när jag var på söndagsmiddag hos mamma hade hon hittat en mullvad jag sytt när jag var runt tre år, säger Annika Söderlund.

På rasterna i skolan satt hon alltid med ritblock och penna. Hon gick bildkurser och ville bli konstnär. Så när hon som 19-åring plötsligt ville lägga 60 000 kronor på en utbildning till make up-artist tyckte hennes pappa att hon inte var riktigt klok.

– Men jag tyckte att det verkade för asocialt att sitta ensam i en ateljé. Med make up har man ju människorna som material och alltid folk omkring sig.

Men det stora problemet var pengarna. För att få ihop det som behövdes skaffade sig Annika Söderlund ett extrajobb. Under ett halvår delade hon ut tidningar tidigt varje morgon sex dagar i veckan, innan hon gick till sitt vanliga heltidsjobb som säljare av arbetskläder.

– Jag var helt slut, men med facit i hand tror jag det var bra att inte få allt serverat. Det ger ett annat driv. Det känns mer belönande att lyckas när man fått kämpa lite, säger hon.

Efter utbildningen startade hon företag och hyrde in sig på en salong i stan. En 4,5 kvadratmeter liten skrubb förvandlades till en kombinerad sminkstudio och kontor. Verksamheten växte och bytte lokaler, delägare kom och gick. Och 2006 bestämde sig Annika Söderlund för att vidareutbilda sig inom permanent makeup, då man tatuerar in exempelvis ögonbryn eller eyeliner.

– Jag har aldrig gillat att stå och sminka mig varje dag, däremot vill jag gärna se pigg och fräsch ut.

Men är inte människor fina som de är?

– Jo, absolut! Men man kan alltid förstärka det man har, det är skönt att känna sig fin. Många tänker att det här är en fåfäng bransch, men jag upplever att det handlar mer om välbefinnande för de flesta. Skönhet är friskvård, brukar jag säga.

För att utveckla nya metoder för permanent make up använder Annika Söderlund sig själv som provdocka. Just nu testar hon sig fram med concealer och rouge. Eftersom hon är mycket försiktig känner hon sig inte orolig för att något ska gå fel, trots att hon tatuerar sig i ansiktet. Däremot stöter hon alltför ofta på skräckexempel från andra ut­övare där resultatet blivit misslyckat.

– Det finns inga regler, utan vem som helst kan gå en kurs. Du behöver inte ha konstnärlig kompetens eller ens vara stadig på handen. Dessutom finns billiga verktyg att köpa som inte är bra.

Själv vill hon inte ställa upp som lärare på korta kurser där hon inte hinner lära känna eleverna. Men eftersom hon ändå vill föra sina kunskaper vidare har hon valt att anställa en lärling.

– Att ge ett diplom till någon jag inte känner skulle vara som att sälja min själ. Att ha en lärling är det enda seriösa sättet.

Det Annika Söderlund tycker om mest med jobbet är göra människor glada. De kunder som fastnar lite extra i minnet är de som hon kunnat hjälpa att komma över ett komplex. Till exempel cancerpatienter som förlorat ögonbrynen och lider av att inte våga visa sig utomhus.

– Många vill inte se sjuka ut, det är illa nog som det är att faktiskt vara sjuk. Jag kan inte bota cancer, men jag kan i varje fall få det att kännas lite trevligare att se sig i spegeln.

Och just att utseendet ofta hänger ihop med självkänslan är något hon gärna skulle vilja arbeta vidare med. Att träffa kunder som inte känner sig fina vad de än gör har väckt en dröm om att kunna kombinera skönhetsverksamheten med personlig utveckling.

– De som hela tiden letar kan alltid hitta fel i sitt utseende, och för dem kan det vara bättre att skaffa en hobby för att få något annat att tänka på. Livet blir inte perfekt bara för att du får helt symmetriska ögonbryn, säger Annika Söderlund.