Logga in
Logga ut

Så ser du festen med andra fotbollsgalningar

Uppsalas krogar brukar gapa tomma på sommaren. Men det ska fotbolls-VM ändra på och många ställen storsatsar inför festen. Förutom spännande sport bjuds det på vimplar, specialmenyer, utomhusskärmar och kanske även blågult måljubel.

Torsdag 14 juli drar det i gång med öppningsmatchen Ryssland-Saudiarabien, men den stora festpremiären lär bli måndag 18 juli då Sverige möter Sydkorea.

Trots den udda starttiden kl 14 tror Uppsalakrögarna ändå att många stämplar ut från jobbet och ansluter med vännerna för att se matchen på något uteställe.

– Vi har fått in en hel del bokningar redan och här kan omkring 1 000 personer se matchen på de gigantiska skärmarna utomhus. Jag tror inte det kommer påverka tillströmningen negativt att en del matcher spelas mitt på dagen, säger Johanna Norrestam, delägare till Flustret.

Kostar 18 000

Restaurangerna måste betala ungefär 18 000 kronor till Canal digital för att visa matcherna och pr-reglarna kring exponering av till exempel VM-bucklan och Fifa-loggan är stenhårda.

– Det är rätt löjligt egentligen. Jag tycker att Fifa borde vara glada att vi visar VM-matcherna i stället för att försvåra marknadsföringen, säger Göran Gunes, restaurangchef Phils burger.

Premiären avgör

Men trots detta hoppas och tror många krögare att turneringen kommer att locka gäster till restaurangerna och extra tillskott i kassan blir det om även Sverige levererar på planen.

– Tyskland blir för tuffa, men Sverige har en chans att komma tvåa. Mycket beror på hur premiärmatchen går. Vinner vi den kan allt hända, säger Johan Sävqvist, säljare på Latitud 59.