Logga in

Så blev Dogge "Kung i Luthagen"

Från Latin Kings till Kung i Lut­hagen. Nya låten är Dogge Doggelitos hyllning till sin kusin Christoffer Östborn – som levde och dog i Luthagen.

På sin svenska mammas sida hade Douglas ”Dogge” León en exakt jämnårig kusin i Uppsala. Christoffer Östborn bodde i Luthagen tills han gick bort år 2013. Nu hyllar Dogge sin släkting genom att tolka en av hans låtar, Kung i Luthagen.

– Christoffer skrev en massa musik under sitt liv. Han var aldrig känd men han gjorde en del spelningar. Jag hittade den här låten och pratade med de andra kusinerna om att spela in den, tillägnad honom, säger Dogge som sjungit in låten uppbackad av tre andra kusiner på olika instrument och körsång.

Musikvideon är gjord av en kompis från förr, Gordon Cyrus som en gång upptäckte The Latin Kings. Men själva genren – vispop på svenska – är en ny bekantskap för Dogge. Snart blir det mer av den varan.

– Det här blir första singeln från mitt kommande visalbum. Jag ville göra något helt nytt och den svenska visskatten har försvunnit, tycker jag.

På albumet (”Drömmar om Hälsingland”, släpps snart enligt Dogge) ska Kung i Luthagen ingå. Skivans andra visor gästas av bland annat Jack Vreeswijk, Anna Sahlene och en viss Barbro Svensson.

– Lill-Babs var i min studio i Alby och spelade in. Hon körde upp med en vit Range Rover och hoppade ur i höga klackar. Jag är så glad att få ha jobbat med en av våra största artister.

Nu på lördag 30 mars är Dogge Doggelito tillbaka i Uppsala, som inbjuden gäst till boxningsgalan Nordic Fight Night i Fyrishov.

– Jag är själv gammal boxare och sitter ringside. Kanske går jag upp och kör Luthagenlåten, publiken får bestämma.