Logga in

Reggaefest i ”nya” amfiteatern

När Källparkens amfiteater återinvigs på söndag 17 juni är det med en svängig sommartradition. Kören Afro fyller 20 och bjuder för tionde året i rad in till konserten ”Reggaefesten”.

Körsång och reggae är en kombo som doftar Uppsala. Kören Afro – även känd som Afrokören eller Afro: Choir & Band – brukar locka runt 1 000 besökare till den årliga Reggaefesten i amfiteatern. I år har nästan dubbelt så många redan anmält intresse på sociala medier. Den här gången arrangeras den som en del av invigningsprogrammet för den nyrenoverade Källparken – och att just Kören Afro fick den äran var inte oförtjänt.

Hållit liv i parken

– Vi tyckte alltid att det var dumt att amfiteatern stod tom så vi hörde av oss till kommunen redan år 2009 om att få hålla en konsert där. Sedan dess har vi hållit liv i parken varje sommar, säger Peter Ekengren, dirigent i Kören Afro.

Ytterligare tio år tillbaka, år 1999, grundade han Kören Afro ihop med barndomsvännen Arvid Callin Nerdal, som ackompanjerar konserterna på piano. Allt startade i Sala backe kyrka, där en progressiv kantor ville testa något nytt.

– Arvid och jag hade musicerat mycket tillsammans och fick en förfrågan om att leda en ungdomsgrupp. Vi sade ”ja, om vi får fria händer”. Sedan dess har vi kört stenhårt.

Sjöng som barn

De två Gränbygrabbarna – vars intresse formats som barn när de sjöng i skolkörer och bland annat fick uppträda på anti-apartheidgalor med artister från Sydafrika – fick nu chansen att bygga upp sin egen drömkör.

– Att sjunga i stämmor hade vi alltid älskat. Sedan hamnade Arvid i soulen och jazzen, medan jag drogs till rock och reggae, säger Peter Ekengren som vid sidan av kören länge sjungit i reggaebandet Liondub.

I kyrkan kunde de sammanföra sina afroamerikanska och karibiska influenser till en svängig mix av soul, gospel och reggae.

– Jag skulle säga att det inte finns någon annan kör som har den bredd som vi har. Det finns andra som är jätteduktiga gospelkörer eller partykörer men vi gör båda delarna.

Fostrat många artister

20 år efter starten är Kören Afro en av de högst ansedda i Uppsala, landets mest körtäta stad. Afro har turnerat i Sverige och Tyskland, gjort krogshower, fyllt Uppsala stadsteater flera gånger och sjungit bakom bland annat Carola och Charlotte Perrelli. Artister som formats i kören är bland annat Robin Djoon (numera i LöstFolk), Simon Forsberg (tävlat i Fame Factory och Melodifestivalen) och EP-aktuella Ester Fox.

Även om Afrokören inte längre är en del av kyrkan och inte heller betraktar sig som en kristen kör utan snarare bara ”öppen och fri”, så finns där ett själfullt grundelement.

– Det är glädje, energi och ett positivt budskap. När vi som nu kör reggae gör vi det också i gospelns anda. Mycket kärlek och lite gudomlighet också.

Söndagens reggaekonsert gästas även av reggaesångaren Singa D från Göteborg (ursprungligen från Gottsunda) och talangfulla Oskar Rangstedt som synts i bland annat Idol på TV4.

– Vi är 26 sångare och kompas av piano, trummor, gitarr och en bas. Vi kommer ha med oss en blåssektion också.

Vilka låtar kommer ni sjunga?

– Vi brukar välja äldre reggae­låtar, de har otroligt mycket körer och funkar kanon att sjunga. Det blir grejer med Third World, Chronixx, Don Campbell och lite mer smala låtar. I år blir det faktiskt ett par av Bob Marley också.