Logga in
Logga ut

Öppnar sin musikskatt för alla

Anders Zaine brinner för Uppsalas musikliv. Han samlar konsertaffischer, utgiven musik, pressklipp och listor över alla konserter som ägt rum här. Nu öppnar Uppsala Musikarkiv, där hans samling blir tillgänglig för allmänheten.

– Den här är en favorit, från ett uppträdande med Owe Thörnqvist år 1956. Då gjorde han revyer i Uppsala och hade hits med enstaka låtar. Han släppte ju inga riktiga album förrän på 1970-talet, säger Anders Zaine och håller upp en svartvit affisch där Owe gör ett grodhopp rätt upp i luften.

På ett stort bord inne på Fyriskällan, Uppsalas centrum för lokalhistoria, har Anders Zaine spritt ut högar med gamla konsertaffischer från spelningar i Uppsala.

Började som bokare

Affischerna började han samla på sig under 1990-talet, när han var bandbokare på Kalmar nation och tog dit den tidens stora namn inom indiepopen. Första gången Broder Daniel spelade utanför Göteborg var det till exempel Anders som hade bokat dem.

– De var lite stökiga. Vid den andra Uppsalaspelningen kastade Henrik Berggren ett mikrofonstativ på en åhörare som fick åka till sjukhus, minns Anders Zaine som hade flyttat till Uppsala från Hultsfred för att plugga till kulturvetare men blivit mer intresserad av nationslivet.

Ville veta allt

Särskilt uppslukad blev han av Uppsalas musikscen. Han spelade själv i band (indiegruppen Able) och köpte allt fler skivor och kassetter med lokala artister.

– Uppsalas musikscen är väldigt bred, med olika parallella traditioner. Allt från Gluntarna till progg, punk, hårdrock och reggae. Jag tror att studentlivet har haft en stor inverkan på den utvecklingen.

Sedan dess har samlandet fortsatt. I dag omfattar den mängder av musik, åtminstone 900 skivor med Uppsalaartister av alla sorter. Han sätter också ihop en lång, lång lista över alla spelningar som ägt rum i Uppsala. Och samlar gamla pressklipp om Uppsalaartisternas konserter och skivsläpp.

– Hela huset är fyllt av musik. Jag har alltid varit intresserad av att samla och katalogisera information för att få en så heltäckande bild som möjligt.

Många av fynden presenterar han i Facebookgruppen Uppsala Musikarkiv, som snabbt blivit populär med snart 2 000 medlemmar.

Invigning på lördag

En som blev nyfiken på samlingen var Erik Lindblad, arkivarie på Fyriskällan och basist i Uppsalabandet Amanda om natten. Sedan starten år 2015 har Fyriskällan (drivs av Stadsbiblioteket, Stadsarkivet och Folkrörelsearkivet) samlat på sig bilder och böcker som på olika sätt berättar om Uppsalas historia. Skulle Anders Zaine vara intresserad av ett samarbete?

På lördag 25 augusti är det så invigning för Uppsala Musikarkiv som blir en del av Fyriskällan vid Uppsala stadsbibliotek. Som en första etapp i att göra sina samlingar tillgängliga har Anders digitaliserat ett hundratal skivor och kassetter med Uppsalaartister. De kan avlyssnas från en dator i ett hörn av Fyriskällan.

– Databasen fungerar som Spotify, men med mer information av artisterna, säger Anders Zaine.