Logga in
Logga ut

Natten breddas och firar 30 år

Kulturnatten fyller 30 år och har blivit en viktig institution i Uppsala. Jubileet firas med mycket Ingmar Bergman, en ny dansscen, fem livemusikställen och givetvis en osannolik kulturmix. Dessutom sträcker sig natten ända till Ulleråker.

För många Uppsalabor är det självklart att ringa in Kulturnatten i varje nyinköpt almanacka. Genom åren har det bjudits på otaliga minnesvärda utställningar, Ultra-vox, Upplandskubb, eldshower, gatlopp, dunkande dans, skrikterapi, litterära monsteruppläsningar och sjukt mycket musik från världens alla hörn. Kulturnatten började egentligen som ett upprop från kulturlivet till Uppsalas politiker om att det rådde ett skriande behov av kulturlokaler. På den första Kulturnatten blev arrangörerna förvånande att det kom så mycket folk. Och så har det fortsatt i 30 år.

– Jag tror hemligheten med Kulturnattens popularitet är att alla arrangörer öppnar upp och anstränger sig otroligt mycket för att visa sitt kulturevenemang. Det blir lättillgängligt för besökarna och alla kan hitta någon egen gobit i den stora kulturkakan. Förhoppningsvis fastnar man för något och kanske blir intresserad att ta reda på mer eller prova själv efter natten, säger Malin Lejskog, projektledare för Kulturnatten.

Breddar natten

Att Kulturnatten fyller 30 år kommer mest att märkas på invigningen då det blickas tillbaka en del på åren som gått. Mycket är sig likt och alla som gillar att flanera runt i staden och bara spontanupptäcka saker kommer att bli nöjda på lördag också. Men ett ställe som inte används för Kulturnatten i år är Stora Torget utan det området är vikt till valstugorna. Däremot involveras fler områden utanför centrum, till exempel Ulleråker.

– Det kommer att vara utställningar på Ateljeföreningen Hospitalet. Tidigare har vi haft en del evenemang på Medicinhistoriska museet i Ulleråker, men vi breddar programmet lite utanför citykärnan nu. Bror Hjorts Hus, Gottsunda Dans & Teater och Linnes Hammarby ligger också lite utanför stan.

Dans till UKK

Som en del av Bergmanåret har Kulturnatten också några programpunkter som uppmärksammar den store filmskaparen från Uppsala. För den som älskar dans har tidigare kunnat digga loss mest utomhus, men i år uppförs en helt ny inomhusscen för dans på Uppsala Konsert & Kongress.

– Det har varit en hel del dans på Stora Torget, men med tanke på valstugorna så flyttar vi lite av dansen inomhus och till bland annat Celsiustorget, Centralpassagen och Forumtorget. Jag tror att scenen på UKK kommer passa perfekt för dans.

Stor variation

Dessutom blir det livemusik från fem scener runt om i stan, där den största är på S:t Eriks torg.

Här kommer bland annat Pelle Lundblad & Steam Mill, StenSkog, Rikard Arnberg, Cabinets och The Gloryfires uppträda.

– Det är kul med några fler scener. Scenprogrammet pågår hela dagen och kvällen och variationen är stor.