Logga in
Logga ut

Mor och dotter i magisk lektion

Hela sommaren har ägnats åt enhörningsjakt. Harry Potter-experten Frida Larsson, 11, är väl förberedd inför sin magiska föreläsning på Upplandsmuseet. Tillsammans med mamma tillika professorn Jenny berättar hon om böckernas äkta trollformler och urgamla myter.

Att tala inför grupp är det många som undviker. Men Frida Larsson, 11, är inte så lättskrämd. Hon föreläste nyligen om Harry Potter inför storpublik på vetenskapsfestivalen SciFest i Fyrishov.

– Det gick bra, men det var lite läskigt ändå. Svårast var att våga säga saker inför alla. Men när det blev som mest nervöst tittade jag på de jag kände i publiken och låtsades att jag bara pratade med dem, säger hon.

Suverän expert

Hon var nämligen där och svarade på frågor om den litterära figuren eftersom Frida kan allt om Harry Potter.

– Ja, jag tror det i alla fall... Min första bok läste jag när jag var sex år och sen har jag lyssnat på alla böckerna. Jag gillar att det handlar mycket om det goda mot det onda samtidigt som det är mycket mytologi och vetenskap också, säger Frida Larsson.

Det är något som även fascinerar hennes mamma Jenny. Hon är nämligen professor i baltiska språk på Stockholms universitet och jobbar en hel del med språkhistoria. Trots att föreläsningar är en del av vardagen ser hon extra mycket fram emot evenemanget på Upplandsmuseet under Kulturnatten.

Där ska mor och dotter Larsson berätta om trollformer, mytologi och magi hämtad från Potter-världen.

– Vi har förberett oss väl. Hela sommaren har vi jagat enhörningar och till slut hittade vi målningar i flera uppländska kyrkor samt en enhörningsgrotta i Tyskland, säger Jenny Larsson.

Vad är det bästa med Harry Potter-världen?

– Böckerna är otroligt välskrivna. Det finns massor med mytologiska och språkhistoriska referenser som sanskrit och latin. Alla trollformer är till exempel på latin. En del är grammatiskt korrekta medan andra inte är det, men det är helt okej i magins värld, säger Jenny Larsson.