Logga in
Logga ut

”Mamma upptäckte mig”

För 15 år sedan vann hon Lilla melodifestivalen med låten ”Stoppa mig”. Nu gör hon comeback med nya singeln ”Touching my soul”, som släpptes den 9 februari. I september kommer ett helt album med egenskrivna låtar.

År 2003 tog tjejen från Länna, Rebecca Laakso, Sveriges unga (inklusive mig själv) med storm i från tv-rutan. Då vann nämligen hon och bästisen Julia Urbán, som tillsammans bildade duon The Honeypies, Lilla melodifestivalen med låten ”Stoppa mig”.

15 år senare är det nu dags för comeback, men den här gången står hon på egna ben. Nya singeln ”Touching my soul” släpptes den 9 februari.

– Låten handlar om att finna styrka och bli pånyttfödd. Att någon liksom rör vid ens själ. Sen är det ju lite soulstuk på den så namnet passar bra.

Varför kommer comebacken nu?

– Jag har hållit på med musik i princip hela tiden sedan Lilla melodifestivalen, men nu var väl tiden rätt. Jag träffade Daniel Lantz, som även är producent på skivan, som peppade mig till att skriva eget och på den vägen är det.

Rebecca har definitivt inte legat på latsidan under de här 15 åren. Hennes uppväxt har, förutom Lilla melodifestivalen, präglats av ett antal musik- och talangsammanhang. Bland annat sökte hon till Idol, men kom inte med. Att som tonåring splittra The Honeypies och satsa på en solokarriär kändes enligt henne själv ganska naturligt redan från början. I skolan blev det dock rätt tufft för ­Rebecca, vilket slutligen ledde till att hon valde att hoppa av gymnasiet.

– När vi hade vunnit Lilla mello var folk rätt taskiga faktiskt. Jag tror att det framför allt handlade om avundsjuka, men det är trist att det ska behöva vara så. Sen var det ju tusen gånger roligare att hålla på med musiken och då blev skolan lidande på grund av det.

Avhoppet från skolan hindrade dock inte Rebecca från att utbilda sig. När hon inte sjunger går hon en frisörutbildning via komvux i Stockholm – något som länge varit en dröm. Men om hon skulle tvingas välja mellan musiken och frisöryrket är svaret enkelt:

– Jag väljer musiken! Helt klart. Det är det jag brinner för, det har jag alltid gjort. Men det är viktigt för mig att ha en utbildning i ryggen.

Musikintresset kan spåras redan till barndomen, då hon fick följa med sina föräldrar på turnéer eftersom de båda var med i ett rockband.

– Jag älskade att få åka runt till olika ställen och tyckte livet som artist verkade så coolt. Carola var min stora idol så jag brukade sjunga och dansa till ”Främling” tillsammans med min storasyster när vi var hemma. En gång hörde mamma mig och bara ”Var det du som sjöng med? Det lät ju jättebra”. Det var hon som upptäckte mig kan man säga, haha.

Under våren släpps ytterligare fem singlar och i september kommer ett helt album, som blir en blandning av soul, r’n’b och pop. Rebecca skriver sin egen musik och berättar att det är viktigt för henne att göra sådant hon själv tycker är bra.

– Det är verkligen jättekul att göra musik! Men det är viktigt att det jag skapar känns levande och är något jag står för. Jag har till exempel svårt för mainstreammusik, så jag försöker undvika att hamna i det spåret bara för att bli känd. Det skulle liksom inte vara värt det.

Trots att Rebecca inte vill anpassa sin musikstil bara för att det ska passa den stora massan har hon drömmar om att nå långt i framtiden.

– Jag vill väldigt mycket, men har lärt mig att man måste vara med på resan och njuta under tiden också.

Vad gör du om fem år då?

– Då sitter jag på mitt mansion i L.A. tillsammans med en privatchaufför, livvakt och en bulldog! Och så är jag miljo­när, haha.