Logga in
Logga ut

Kurs för säkert glid på isarna

Nu har du chansen att bli en riktig Uppsalabo. På Studenternas anordnas kurser i långfärdsskridskor. Deltagarna lär sig teknik, att välja rätt sorts is och våga sig ut på en naturskön tur.

Med start 8 januari börjar återigen en kurs för alla som vill lära sig glida fram i harmoni över vackra naturisar. Men grundskären tas på konstgjord Studenternas-is och inga förkunskaper behövs.

– Förra året var det många utbytesstudenter och utländska forskare här. De hade aldrig stått på ett par skridskor förut, men lärde sig åka och några av dem blev riktigt skickliga. Det gäller bara att ha intresset, nöta på och sen våga sig ut, säger Kjell Kullander, instruktör.

Friluftsfrämjandet arrangerar kursen som har plats för 30 deltagare. Förutom att lära sig tekniken med långa skär blir det även teoripass med utrustning, säkerhet, plurrning och iskunskap.

– Många vågar sig inte ut på naturisar, men vi lär ut vad man ska tänka på för att undvika en olycka och även hur man ska göra om den ändå inträffar.

Examensturen blir i slutet på januari på sjöis och brukar vara ett uppskattat inslag.

– Det bästa med långfärdsskridskor är naturupplevelsen. Komma i kontakt med isen och vara ute i friska luften.

Det känns ibland som att långfärdsskridskor är en del av Uppsalabornas identitet?

– Åhh ja. De bästa isarna finns här runt Uppsala, Västerås och Stockholm. Massor med insjöar och även nära till havet.

Tidigare beslutades att ­Vikingarännet ställs in. Hur är det med dessa milda vintrar?

– Det var en säkerhetsåtgärd eftersom det är så många deltagare i loppet. För små sällskap finns det mycket åkbar naturis runt Uppsala. I alla fall ett par veckor varje vinter går det att åka. Det gäller bara att veta när och vilka isar som är säkra, säger Kjell Kullander.