Logga in
Logga ut

Kompisar som svängt i 50 år

Huruvida Good Morning Blues är världens äldsta band är osäkert. Men 50 år av svängig musik har gjort dem till Uppsalas eget husband med oförglömliga nationsgig och folkliga bakgårdsfester. Jubileet firas med ny bok, skiva och Sverigeturné.

Någon gång där i tidernas begynnelse, eller snarare i mitten på 1960-talet, fann ett gäng inflyttade norrlänningar varandra i Uppsalas vilda nationsvärld. Då fick ekonomi­studier stå åt sidan för en långt mycket mer fängslande sysselsättning – livemusik.

– Jag var en kväll på Norrlands Nation och hörde gruppen Phontrattarne. Då sprang jag in i en väldigt duktig musiker som heter Anders Älhström och han frågade om jag ville vara med i en jazzkvintett. Och det ville jag så klart. Det var där jag träffade Thomas Lindroth och Jan Wärngren, säger Björn Sjödin, trummis i Good Morning Blues.

Döpt efter låt

En kort tid senare flyttade Claes Janson från Sundsvall in på Studentvägen där Björn Sjödin bodde.

Hösten 1967 var blues- och jazzsångaren med och repade med bandet som nu var en trio. De ville spela någonting ihop och valet blev den gamla Leadbelly-låten ”Good Morning Blues”. Och därmed var orkestern född och döpt.

– Namnet är lite missvisande för vi är inget utpräglad bluesband och spelar definitivt inte Chicagoblues. Det är svårt att sätta en etikett på vår musik, men det är mycket improviserad jazz och vi spelar det vi tycker funkar. Ett tag var det mer åt blues och rockhållet, men nu är det mer jazz igen. Vi kan inte byta namn för det utan det är bara att köra på.

Firar med bok

Bandet spelar nästan uteslutandet covers, alltifrån Sting, Prince och Hank Williams till Nat King Cole. Good Mornings Blues storhetstid var förmodligen på 1980-talet då de turnerade land och rike runt.

– Även på 1970-talet var det mycket spelningar. Ofta uppträdde vi fyra till fem kvällar i veckan på nationer och krogar i Uppsala.

Good Morning Blues har även hunnit spela in nio skivor, den senaste som en del av 50-års jubileet. Det firades även med en samlingsbok och spelning på Katalin.

– Det var självklart att vi skulle uppträda där. Katalin har betytt mycket för oss och vi trivdes särskilt bra med gamla stället på Svartbäcksgatan.

Hur har ni bandmedlemmar kunnat hålla ihop så länge?

– Vi började som ett kompisgäng. Hängde mycket på nationerna och umgicks privat. Nu träffas vi inte lika mycket, men vi har ändå alltid kunnat prata om problem som uppstått. Så det har nog varit nyckeln tror jag.

Vad är det speciella med Good Morning Blues?

– Shit, vad svårt att svara på. Det har bara blivit så här. Och det har blivit bra. Någon har kommit med en låt och vi har testat den. Om den funkar och alla gillar låten så bara kör vi. Det har varit väldigt impulsivt allting, säger Björn Sjödin.