Logga in

Han fixar sin egen festival

Vem drömmer inte om att ha en egen musikfestival? Martin Englund från Vattholma gjorde slag i sak och fixade Brogården Riverside Festival på tomten. Terrassen är scen för åtta band – där festivalgeneralen själv spelar i tre.

Martin Englund älskar livemusik. Framför allt samspelet publik och musiker. Vad gör man då när Uppsala får färre och färre scener för spelningar? Jo, man fixar sina egna konserter hemmavid så klart. Förra året var första gången han arrangerade Brogården Riverside Festival på hustomten (som i och för sig är stor som en fotbollsplan) utanför Vattholma.

– Jag kände bara att det är något jag måste göra. Ett kall kanske. Jag har spelat musik och uppträtt i många år på små ställen runt om i landet. Därför tänkte jag att det skulle vara kul och funka bra med en festival här hemma, säger Martin Englund.

Blandad kompott

I somras kom det runt 70 personer, men i år siktar festivalfixaren på uppemot 200. Men arrangemanget får inte växa och bli allt för stort.

– Jag vill så klart att så många som möjligt kommer. Annars blir det ingen kul konsertkväll. Samtidigt klarar jag inte av om det bara skulle välla in folk.

Martin Englund har därför mest bjudit in sina vänner på facebook som i sin tur får ta med sig vem de vill. Ungefär den spridningen på publikinbjudan tänker han är lagom.

– Det bjuds på en rätt blandat typ av musik - en del pop, progressivt, blues och americana. Först tänkte jag ha en renodlad bluesfestival, men jag tycker nog att det blev roligare med en mix av musiken faktiskt.

Han själv kommer att spela i tre av de åtta banden som uppträder lördag 30 juli.

– Det låter lite narcissistiskt kanske. Men jag frågade mina spelkompisar om de ville komma och alla sa ja - så det är lite av ett ”misstag” alltså, haha.

Hans barn är heltaggade på festivalen och har bakat och lagat godsaker som finns till för försäljning under kvällen. Annars är tanken ”picknick” med egen mat och dryck. Det kommer även finnas bajamajor på plats.

– Ingen festival utan riktiga bajamajor.

Vill växa lagom

Dessutom hoppas han få hjälp av ett litet crew av kompisar. För han kommer ha fullt upp under festivalkvällen och räknar med att det inte blir så mycket tid över för snicksnack med polarna.

– Det är väldigt svårt att göra allt själv. Ett tips till alla som vill ordna sin egen festival är att ta hjälp av några kompisar.

Vad är framtidsplanerna?

– Vi får se hur det går i år, men det skulle helt klart vara kul att arrangera nya festivaler och successivt växa i lagom takt. De flesta större festivaler har börjat så här, i väldigt litet format och sedan växt.

Fotnot: De som är intresserade av att besöka festivalen kan skriva till brogarden.riverside@gmail.com