Logga in
Logga ut

Hållbart sex, dans och id-kris

Hur kan hållbarhet bli coolt och snyggt? Det ska Gottsunda Dans & Teater svara på i vår. Bland annat sätter unga ensemblen upp en pjäs om sex, samlevnad och varaktiga relationer. Programmet kryddas även med svenskfinsk mix.

I Donald Trumps värld verkar miljömedvetenhet inte stå högt upp på önskelistan. Kritik mot global uppvärmning och kretsloppstänk har fått en ordentlig skjuts efter att den republikanska företagsledaren svor amerikanska presidenteden. Trots det tar sig Gottsunda Dans & Teater an temat hållbarhet utan att tveka.

– Hållbarhet och miljötänk blir ofta byråkratiskt, politiskt och flummigt. Vi vill gestalta det från ett annat perspektiv och göra det stilistiskt snyggt. Hur lyfter man miljöfrågorna och gör dem coola och hippa?, säger Johanna Westlin, producent och bokningsansvarig på Gottsunda Dans & Teater.

Hållbarhet är temat för hela våren och kommer att gestaltas i många olika former.

Pjäs för unga

Den unga teaterensemblen gör en egenskriven föreställning som är ett resultat av ett unikt samarbete med Gottsunda Ungdomsmottagning. Pjäsen, som inte har ett namn ännu, ska få elever i årskurs åtta att känna igen sig och att lära sig om hur olika vi kan vara. Att ingen fråga är fel att ställa och att man inte är ensam med sina funderingar.

– Hur bygger vi varaktiga mänskliga relationer? Vilka värden är viktiga i livet? Sex, samlevnad och vänskap ut­ifrån ett hållbart perspektiv.

Varje föreställning följs av ett panelsamtal med barnmorska, kuratorer och annan personal på ungdomsmottagningen. Eleverna har också möjlighet att i förväg skicka in frågor till panelen. Vårens stora danssatsning blir ”Peak”, streetdance om hur våra val påverkar hela jorden. En hyllning till varje lands, varje arbetsplats, varje hems, varje persons möjlighet att göra något för miljön.

Föreställningarna görs i samarbete med Gottsunda Kulturhus och det blir även en skräp-konstutställning av skolelever, föreläsningar och informationsbord.

– Dansföreställningen gestaltar bland annat den stora plastkonsumtionen och frågan om vi gör tillräckligt för miljön.

Gränslös finnmix

För att uppmärksamma 100-­årsjubileet av Finlands självständighetsdag blir det även en föreställning om svenskfinska identitetsproblem.

– Det finns så många i Sverige med rötter i Finland. Pjäsen ”Språklös, gränslös, fabulous” uppmärksammar bland annat den delade identiteten och hur det är att inte känna någon riktigt tillhörighet, säger Johanna Westlin.