Logga in

Gammal dröm blir sann

I 15 år har han varit del av band som Maskinen och Ansiktet. Snart albumdebuterar Herbert Munkhammar solo och nyss släpptes singeln ”Mina gamla drömmars stad”. En uppgörelse med uppväxtens Uppsala – där även Ebba Busch Thor får sig en armbåge.

Herbert Munkhammar, numera bosatt med fru och barn på Södermalm i Stockholm, läste Per Anders Fogelströms ”Mina drömmars stad” och tankarna började sväva bort från de gamla arbetarkvarteren i Stockholm till en annan stad, där hans egna drömmar tog form i slutet av 1900-talet.

– En hook började formuleras i mitt huvud och jag fick idén till en låt om Uppsala då och nu, säger Herbert Munkhammar.

Ett förslag från EBT

I ”Mina gamla drömmars stad” sätter han ord på en känsla av ett nu – där barndomens Uppsala försvunnit och nu tillhör någon annan – och ett då, pusslat av vassa minnesskärvor som rotas fram bland gamla hockeybilder och mikrade mackor med oregano, till sorlet av Loffe Carlsson på tv:n.

Och så kunde han inte motstå att basera några rader på minnet av hur Ebba Busch Thor tyckte att Maskinen – som ansågs kontroversiella redan efter sin första singel ”Alla som inte dansar (är våldtäktsmän)” – borde göra en vallåt åt KD.

– En gemensam Uppsalabekant kom med en förfrågan från henne. Den historien måste nå dagens ljus, kände jag. Kristdemokraterna och Maskinen är så otroligt olika saker. Tanken på att blanda ihop deras konservativa partipolitik med något så punkigt och frispråkigt som Maskinen är väldigt rolig.

Hur reagerade ni?

– Vi skrattade och tyckte att det var helt absurt. Sedan blev det inte mer med det.

Under 15 år har Herbert Munkhammar gett ut musik i konstellationerna Afasi & Filthy, Maskinen och Ansiktet. Den 16 november släpps hans första album som soloartist – ”Vulkanen”.

– Mycket ny musik är gjord bara för att tryckas in ansiktet som en hamburgare. Nu vill jag skriva saker som berör, som verkligen känns på riktigt. Berättelser jag inte hade trott att jag någonsin skulle prata om.

Är det du som är ”Vulkanen”, som sprutar ur dig minnen och känslor?

– Precis, det är en metafor för en känslomässig uttömning som gett namn åt titellåten på albumet. Det har varit extremt jobbigt att göra den här plattan, det jobbigaste jag har gjort yrkesmässigt. Låten Vulkanen handlar också om att balansera på kanten. Det som är livet. Blir du kär i någon så riskerar du att det gör ont. Skaffar du barn riskerar du att det blir sjukt eller dör. Men alla de riskerna kan komma med något positivt.

Lever du dina gamla drömmar nu?

– Ja, det får man säga. När jag var 15 år och spelade in låtar i DJ Larges pojkrum i Almunge trodde jag inte att jag skulle leva som låtskrivare och artist när jag blev stor. Det var nog bara en dröm. Jag är så tacksam för den grejen, att jag alltid kunnat ägna mig åt min största passion.