Logga in

Fira halloween med Uppsalas spökjägare

Spökerier, vålnader eller besök från andra sidan. Kalla det vad du vill, men Joel Edberg föredrar ”paranormala fenomen”.

Inför halloween berättar han om sina undersökningar av några av Uppsalas hemsökta platser – som mentalkyrkogården på Ulleråker och Vasaborgen.

Sin första studie gjorde Joel Edberg ensam, ute på Ulleråkers gamla kyrkogård för mentalpatienter. Där gick han för ett och ett halvt år sedan under sena kvällar och nätter, filmade och gjorde mätningar.

– Det var mörkt och prasslade i buskarna. Vid en av gravarna frågade jag ”Finns det någon som vill kommunicera här?”. Genom appen Ghost radio, som tolkar så kallat brownianskt brus, fick jag svar – ”Stör mig inte!”.

Från sin lägenhet i Kvarngärdet driver den 43-åriga it-konsulten Joel Edberg hobbygruppen Paranova. Tillsammans med tre vänner undersöker han platser som sägs vara hemsökta. Resultaten dokumenteras i filmer på Paranovas youtubekanal och hemsida.

– ”Spöken” låter lite barnsligt, tycker jag. Jag brukar säga att vi undersöker paranormala fenomen. Vi är intresserade av saker som ännu inte kan förklaras vetenskapligt. Sedan får de som tittar på våra filmer själva avgöra om det är paranormalt eller inte.

Joel Edberg har ställt upp en rad tekniska föremål på bordet i vardagsrummet. Bland annat en videokamera med IR-ljus som filmar i mörkret, en så kallad ”spirit box” som scannar radiofrekvenser för att hitta märkliga ljud och en EMF-mätare som visar elektromagnetiska fält.

– En del av det här kan man bara hitta på ebay och speciella spöksajter, säger han.

Han vet att folk är skeptiska till vad Paranova ägnar sig åt. Själv är Joel Edberg tämligen säker. Paranova har bevittnat fenomen som är paranormala. Han visar ett filmklipp från Dragontorpet i Sävja, där gruppen ställt upp EMF-mätaren i ett tomt dricksglas.

– Här ser du att mätaren plötsligt börjar blinka som helvete och nu glider den ner några millimeter i glaset. Sedan välte glaset också. Det var ruskigt intressant.

Kan det inte vara blinkningarna som skapar vibrationer?

– Nej, det blir ingen vibration av att den blinkar. Och det fanns inget drag i stugan heller. Det fanns inte ens elektricitet så mätaren borde inte ha blinkat över huvud taget.

Hur blev du intresserad av det paranormala?

– Det har alltid funnits där, sedan jag var liten och var intresserad av spöken och spökhistorier. Alla barn är väl intresserade av sådant? Sedan fick jag upp intresset igen när jag såg dokumentära tv-serier som Ghost Adventures.

Varför är det intressant?

– Lockelsen i frågan om det kan finnas liv efter döden. Går det att kommunicera med andra sidan? Människor känner obehag på vissa platser. Är det verkligen bara fantasier?

TV4:s ”Det okända” och liknande program ger han annars inte mycket för. De är för spekulativa och oseriösa. Dessutom har han svårt för medium, säger han, för att i nästa andetag berätta att en av medlemmarna i Paranova också är ett medium.

Det är ingen glamorös verksamhet Paranova ägnar sig åt. Många sena och kalla nätter blir det. Riggande av tung utrustning och långa iakttagelser av instrumenten.

– Oftast är det inget som händer, då är det bara kallt och tråkigt. Vi tjänar inga pengar på det här utan gör det bara för att vi brinner för det. Vi vill hjälpa folk.

Paranova har gjort åtskilliga besök på slott, herrgårdar och i lägenheter. Oftast hör de av sig till ägarna och frågar om de får komma. Väl på plats försöker Joel Edberg övertala spökena att agera. ”Kom igen då, rulla på bollen så går vi härifrån” säger han till ett potentiellt gengångarbarn i en film från Vasaborgen i Uppsala. Bollen på golvet förblev stilla. Däremot spelade Paranova in röster som kan höras säga ”hallå” tre gånger.

– Det kan självklart vara röster från någon radiokanal som tas in med vad är chansen att de ska svara på just det jag frågar?

Vad tycker andra om din hobby?

– De flesta tycker bara att det är intressant. Många har egna erfarenheter som de berättar om. Alla har rätt till sin åsikt, men de som bara tycker att det vi gör är dumt utan att själva fördjupa sig, deras åsikter tycker jag är rätt värdelösa.

Till halloweenhelgen, 30–31 oktober, är Paranova bjudna till Wenngarn slott utanför Sigtuna för att hålla öppna föreläsningar. Dessutom övernattar gruppen för att göra egna undersökningar.

– En man ska ha dränkts i ett ciderkar där bland annat. Du får gärna skriva att den som tror sig bo på en plats som kan vara hemsökt gärna får kontakta oss. Så kommer vi dit och undersöker, helt gratis, säger Joel Edberg.

Är det mer paranormal aktivitet på halloween än annars?

– Nej, det paranormala pågår dygnet runt, året runt.