Logga in
Logga ut

Explosion av krogar i höst

Nya restauranger växer upp som svampar ur jorden. I höst har rekordmånga krogar öppnat i Uppsala. Många hakar på tapas-trenden och en av dessa har premiär i nästa vecka.

Den som vill prova nya matställen i höst kommer att få ligga i ordentligt. Överallt i centrala Uppsala syns nya krogbekantskaper och ännu fler är på gång. Restaurang La Parilla på Vaksalagatan har avyttrat en del av lokalen till krögarna André Leto och Sahin Bigun med ett förflutet som ägare till välkända Flustret. Men nya satsningen Mjesto blir ingen ren nattklubb utan mer en kombinerad restaurang och bar.

– Vi kommer ha tapas från hela medelhavsvärlden, men inte den traditionella varianten utan mer på stora fat som man kan dela på vid bordet. Dessutom blir det ett öppet barområde där dj:s spelar på kvällarna, säger André Leto.

Passande med tapas

Namnet Mjesto är hämtat från Balkan och betyder mötesplats. Just tapas-konceptet verkar vara det som gäller just nu i Uppsala. Även nyöppnade Pinchos och The Loco använder sig av den matstilen.

– Den stora anledningen för oss är att den maten passar bäst i lokalen och vårt lilla kök. Men traditionell trerättersmeny kräver en hel del och konkurrensen är stenhård. Med tapas får dessutom gästerna chansen att prova nya smaker för samma peng.

Många som cirkulerar

Men Mjesto är knappast ensamma om att inviga nya lokaler. Till exempel öppnar inom kort klubben ”Parma” i gamla pizzerian Pinocchios lokaler och snart får även Gränby centrum en O’Learys-restaurang.

– Jag har aldrig varit med om att så många ställen öppnat på kort tid. Visst kan det kännas lite stressande, men samtidigt kan det bli många ute som cirkulerar runt mellan restaurangerna. Jag tror att folk kommer hitta hit i vilket fall som helst och verkligen gilla stället, säger André Leto.