Logga in
Logga ut

Ett himla liv på Stocken

När Ulrika Bodén öppnar dörren till stora salen på Stockholms nation, som på torsdagar förvandlas till ett dansgolv för studenter som vill dansa in helgen, tornar en värld upp sig på scenen längst in i salen. Rosavita moln svävar över gråa bergstoppar och ett stort träd börjar växa fram på de handmålade kulisserna.

– Målarna och scenbyggarna jobbar jättehårt för att det ska bli klart. För någon vecka sedan fanns ingenting här, allt är byggt från grunden, berättar Ulrika.

Tillsammans med Jon Egerlid är ­Ulrika teaterföreståndare för årets Marsspex – ”Ett himla liv”. De både regisserar och skriver manus, vilket innebär mycket arbete. Sedan oktober har de spenderat hundratals timmar på förberedelser inför föreställningen, som har premiär den 17 mars.

– Varken Jon eller jag har erfarenhet av något liknande, så det är väldigt speciellt. Man får ju försöka låtsas ha koll på läget fast man egentligen inte har det alls. ”Fake it ’til you make it” funkar tydligen, skrattar Ulrika.

Själva spexet utspelar sig en månad före dyrkovalet – ett val om människors dyrkan, som hålls en gång vart tvåtusende år. Gud har länge suttit säkert på tronen, men istället för att ta itu med svältkatastrofer och diktaturer har han mest spelat golf och druckit läsk.

Djävulen har nu planer på att ta över Gudatronen och gör allt för att vinna valet.

– Mycket mer än så vill vi inte berätta än. Det var viktigt för oss att skriva en historia kring humorn ­istället för att börja med en historia och sen försöka göra den rolig, säger Jon.

Stockholms nation har en lång tradition av spex bakom sig och Marsspexet är det största återkommande spexet i Uppsala. Spextraditionerna varierar dock och under senare år har sång och dans blivit en stor del av Marsspexet.

– Det är lite olika vilka traditioner man har, men Marsspexet har blivit som en blandning av komiska inslag och musikaldrag. Man kan kalla det en komikal, berättar Jon.

Produktionen består av över hundra studenter, som gör allt från scenbygge till smink och skådespel. Ingen lön betalas ut, men alla som medverkar får olika fördelar på nationen.

– Alla är så proffsiga och duktiga trots att man spenderar så otroligt mycket tid på spexet utan att få betalt. Sömnen får lida och allt annat läggs åt sidan, men i slutändan kommer det ändå vara värt det, säger Ulrika.

Efter premiären kommer ytterligare sex föreställningar visas på nationen, då både studenter och allmänheten är välkomna. Ulrika berättar att ju mer det närmar sig desto mer svindlande känns det.

– Det är helt galet hur en liten idé som föddes i somras nu förvandlats till ett superspex. Det är troligtvis få saker i livet man kommer jobba så hårt för som alla vi som är inblandade gjort med det här. Det kommer bli en riktig brakshow och jag tror premiären kommer kännas som att få världens största present!