Logga in

"Det är det bästa jag har gjort"

Mattias Lag från Uppsala är en av årets tävlande i Biggest Loser, som hade premiär i måndags. Nu ska han starta ett läger som kopierar programmet.

Mattias Lag och hans son fiskade abborre vid sommarstugan i Öregrund när olyckan var framme. När Mattias skulle häva sig upp för en slänt knäcktes en rot och han föll handlöst fyra meter ner i vattnet.

– Först var jag glad att jag hamnat i vattnet, sedan knäckte det till när ryggen slog i en sten under ytan.

Två ryggkotor hade förskjutits, med nästan ett års rehabilitering som följd. Under den tiden började han gå upp i vikt.

– Jag hade alltid varit lite rund. Men nu när jag inte kunde motionera så gick jag upp ordentligt. 20-25 kilo på bara några år.

Övervikten gjorde att orken och humöret sjönk till botten. Han tröståt och gick upp ännu mer.

– Sötsaker kan snabbt bli en drog, där det behövs allt större doser för att ge samma dopaminkick. Till sist kapitulerar man. Är man redan fet så känns det oviktigt om man är jättetjock eller jättesupertjock. Då var det ett totalt mörker, som en ständig förgiftning eller bakfylla. Jag var alltid lätt illamående.

När Biggest Loser sökte deltagare till sin kommande säsong tyckte Mattias fru att det kunde vara en bra idé. Inspelningens träning och strikta diet kom att ge tydliga resultat. Avtalet med programmakarna förbjuder honom att tala om hur mycket han har gått ned. Men att det är åtskilliga kilon kan jag se med egna ögon.

Nu vill Mattias Lag hjälpa andra. Han och en annan Biggest Loser-deltagare ska dra igång ett läger, inspirerat av programidén.

– Att vara med där var det bästa jag har gjort. Därför ska jag och en annan deltagare hyra in oss i Ekolsunds slott för att leda en kurs som kopierar programmet.