Logga in
Logga ut

De kämpar nyktert för huset

I 33 år har man kunnat gå förbi det stora gula kråkslottshuset och höra vilda, mer eller mindre taktfasta, trummor och tokdistade gitarrer eka ut på Svartbäcksgatan. Här har hundratals band repat sig svettiga och legendariska konserter förgyllt otaliga oroliga tonårshjärtan. Framför allt har många punkare haft Ung­domens hus som sin hemvist och det gäller givetvis även straight ­edge-rörelsen i Uppsala. Och subkulturen, som var allra störst i Sverige under mitten på 1990-talet, finns faktiskt fortfarande.

– Vi är ungefär 20 medlemmar i Uppsala Straight Edge och sen finns det även några äldre vi har kontakt med. En del förståsigpåare anser att rörelsen är död, men det stämmer inte. I Stockholm har straight edge de senaste åren fått ett uppsving med många konserter som ordnas i Skarpnäck och i Uppsala har vi regelbundet spelningar här i Ung­domens hus, säger David Llerena, ordförande i Uppsala Straight Edge.

Subkulturen förknippas mycket med Umeå där band som Refused blev världsberömda. Mycket av rapporteringen om rörelsen under 1990-2000-talet handlade om politiska aktioner mot framför allt köttindustrin, men veganism är egentligen inget huvudkrav.

– Straight edge handlar egent­ligen om total avhållsamhet från tobak, alkohol och droger. Rörelsen har blivit en revolt mot etablissemanget och har traditionellt förknippats med hardcore-musik. Men musikstilen har utvecklats och även blandat in hiphop. De flesta nutida banden spelar mer screamo än hardcore.

Många inom straight edge målar ett X på händerna som ett ställningstagande mot alkohol. Det kommer sig av att minderåriga i USA fick ett X på händerna under konserter för att visa att de inte fick köpa alkohol i baren.

– Det finns väldigt lite kunskap om straight edge och jag får frågor hela tiden. Men det är kul också för då får jag chansen att berätta och kanske så ett frö av eftertänksamhet hos någon.

Men det är inte alltid lätt att vara ung och nykter.

– Jag går på en hel del fester och självklart kan det bli mycket grupptryck och många som ifrågasätter varför jag inte dricker. För mig är det inget svårt val utan jag finner en stolthet i att hålla mig borta från alkohol. Det är en så grundläggande del av straight edges ideologi.

David Llerena är även med i Ungdomens hus styrelse och han är orolig över att verksamheten måste flytta från huset där de varit sedan 1985. Lokalerna är i behov av renovering och han är rädd att det kommer medföra stora hyreskostnader som Uppsala kommun kommer försöka lösa genom att bygga lägenheter där. Dessutom genomförs nu en översyn av ungdomskulturen och det kan leda till att Leoparden, Café Genomfarten och Ungdomens hus slås ihop någonstans.

– Jag förstår att vi måste renovera. Men det skulle vara förödande om verksamheten försvann. Lokalerna är optimala för konserter och här kan vi även ha kafé, fotolabb, konstrum, replokaler och spelrum.

På lördag kommer fyra straight ­edge-band spela på Ungdomens hus, bland annat Uppsalabandet Domarringen som efter ett par år gör comeback på scenen. Konserterna blir också en del i kampen för att få ha kvar Ungdomens hus.

Peter Gustafsson, (S), ordförande i kulturnämnden, försäkrar att det inte finns någon dold agenda utan att kommunen utreder utvecklingsmöjligheterna för ungdomskulturen för att det inte har gjorts på väldigt länge.

– Vi vill få en helhetssyn och se över alternativen. Det råder inga tvivel om att Ungdomens hus behöver genomgå en stor renovering. Men det kommer inte sluta med att det byggs lägenheter där. Däremot vill vi veta hur och var de olika ungdomsverksamheterna ska vara i framtiden. Visar det sig att Ung­domens hus passar bäst på Svartbäcksgatan kommer det att bli kvar där, säger han.