Logga in
Logga ut

Ax maxar med 300 låtar i år

Musiken har ersatt drogerna i hans liv. Nu flödar den ur studion hos Viktor Ax, aktuell med EP:n ”Dom som aldrig hör”. Bara i år har han producerat över 300 hiphopbeats som fått Sveriges rapelit att åka skytteltrafik till Uppsala för att samarbeta.

Dom som aldrig hör är del två i en EP-trilogi som hämtar sitt tema från de tre visa aporna som varken ser, hör eller säger något.

Aporna är en japansk symbol för att leva ett harmoniskt liv genom att inte reflektera omvärldens ondska. I den undre världen har de fått en annan innebörd: sköt dig själv och snacka inte med polisen.

– Jag visste att jag ville göra tre olika EP:ar som hängde ihop och då kom jag att tänka på de tre aporna. Sedan valde rapparna teman. Jag visste att jag ville ha det hårt och rått, sedan skrev de sina texter utifrån det.

På sitt debutalbum The Lab konstruerade Viktor Ax västkustinfluerade beats, med tjocka syntmattor och samplingar av skräckfilmsorglar. På trilogin om aporna är ljudbilden en annan, med mörkare, mer minimalistiska och ”trappiga” beats.

– Jag började med The Lab tidigt 2000-tal så det var ett ganska gammalt sound när den kom ut. De nya låtarna har jag gjort senaste året så det är vad som är fräscht nu.

Bor nästan i studion

Över de nya produktionerna levererar Abidaz, Dani M, Rawa, DeyDey, Pato Pooh och Junior Natural hårda texter om gatulivet.

– Jag och min manager Ernesto, som driver Uptown Music, valde att jobba med en blandning av tunga rappare som etablerat sig och unga och oetablerade.

EP:n ges ut av Uptown Music i samarbete med Universal. Senaste året har Viktor Ax gjort låtar med stora delar av den svenska hiphop­eliten, från veteraner som Ken Ring och Abidaz till Uppsalas Dani M och Labyrint och en oändlig rad lovande rappare från hela landet.

– EP-trilogin är bara ett av många projekt jag håller på med. Det blir sköna vibes i vår studio så folk kommer tillbaka och då sprider sig ryktet.

Bara i år har Viktor Ax redan gjort över 300 beats. Rapparna kommer till studion och plockar vad de gillar.

– Jag sover hemma, annars är jag alltid här.

Vad driver dig?

– Jag vet inte. Det här är det jag kan göra och då vill jag göra det fullt ut.

”Skulle förlora allt”

Viktor Ax har tidigare berättat i Uppsalatidningen om hur han var fast i ett amfetaminmissbruk, men använde musiken som en väg ut. För ett år sedan gjorde han ett smärtsamt snedsteg.

– Det hade gått två år sedan jag blev drogfri och jag hade tappat respekten för att vara drogfri. Jag tog inte hand om mig själv, sov för lite, åt för lite och fokuserade på fel saker. Jag tog ett återfall och det var svårt att ta sig ur. I dag känner jag mig mycket starkare. Jag minns igen varför jag är drogfri. För att jag inte klarar mig annars.

Och bästa platsen att bemästra drogsuget är studion.

– Musiken är mitt liv och ger mig mening med. Den är värd att vara drogfri för. Jag skulle förlora den och allt annat om jag började igen.