Logga in

Artister sluter upp för Nanna

Uppsalaartisten Nanna Sveinsdottir flyttade till Öland för att satsa på sitt drömprojekt. Men hennes allvarliga nackskador har förvärrats och nu krävs en dyr operation utomlands som inte finns i Sverige. I januari anordnas därför en välgörenhetskväll på Birger Jarl.

Melodifestivalen, Leksand 2012. Hennes låt ”I mina drömmar” framförs från scenen av Maria BenHajji. Ett fantastiskt minne för livet. Men samtidigt en oerhörd kraftansträngning. Planen är att försöka livnära sig som låtskrivare efteråt, men Nanna Sveinsdottirs sjukdom kommer emellan och i stället blir det en lång konvalescens i hemmet.

– Jag har bara en viss mängd energi som det gäller att hushålla med. Jag kan gå på vilja ett tag, men då resulterar det i en lång återhämtningsperiod. Det är svårt att förklara eftersom det ju inte syns.

Musiken har alltid varit en stor del av livet för Nanna och många har säkert hört henne sjunga på ställen som Hijazz, Pub 19 och Katalin. Men vid sidan av scenen har 43-åringen även tampats med den ovanliga bindvävssjukdomen EDS.

– Jag var 32 år när jag fick diagnosen EDS, men har haft sjukdomen hela mitt liv. I grunden handlar det om att bindväven i kroppen är skör , inte håller ihop och saknar sin energilagrande funktion. Eftersom bindväven finns i hela kroppen så kan symtomen bli många och varierande. Jag lever med kronisk smärta, mest i bröstrygg, bäcken, nacke och huvud samt muskulösa kramptillstånd. Jag är alltid trött men ofta glad

För att vila åkte Nanna Sveinsdottir förra året till Öland. Hon blev förälskad i naturen – och biografen i Borgholm. Trots att hon är sjukpensionär på 75 procent flyttade hon dit tillsammans med pojkvännen och tog över biografen.

– Det funkar för mig att jobba 25 procent. I bion har jag tur som har min pojkvän Pär som gillar att arbeta med byggnadsvård så att jag kan fokusera på kulturen. Vi har flera konserter, pjäser och integrationsprojekt på gång som vi har sökt pengar för.

Under en semesterresa i april 2017 råkade hon ut för en olycka då en man föll över henne och skadade allvarligt nacken och huvudet.

– Min nacke är helt instabil som det är nu och om jag ramlar eller blir hårt knuffad kan det vara livshotande. Jag har svåra skador i nacken och den lilla piggen som huvudet sitter på har tryckts uppåt och riskerar att tryckas in i hjärnan om inget görs åt detta. Det är ett ständigt tryck på min hjärnstam vilket leder till många olika symtom.

En läkare i Barcelona har undersökt henne och vill genomföra en komplicerad steloperation från skallbasen till första bröstryggskotan. Lyckas operationen kan smärtan bli mindre och symtomen lättare att leva med.

– Visst finns det risker med operationen, men jag kan inte fortsätta leva så här utan det här är min sista utväg.

Problemet är att operationen kostar nästan 800 000 kronor och genomförs bara i Barcelona. Någon liknande operation finns inte i Sverige och hon har ansökt om pengar hos region Uppsala och försäkringskassan, men mycket tyder på att det blir avslag.

– Jag har maxbelåning och kan inte låna mer pengar av banken.

Det pågår en insamling till operationen på sociala medier och över 130 000 kronor har samlats in redan. Nu ska även en välgörenhetskväll med endast inbjudna gäster anordnas för Nanna Sveinsdottir den 12 januari. Då uppträder hans Claes Janson tillsammans med Arnesen Blues Band och bland annat Karakou, My Heart Is a Metronome och Pelle Lindroth (Parken) på Birger Jarl.

– Jag är verkligen jätteglad och det känns fantastiskt att de vill göra det här. Jag har tur som har ett nätverk runt mig, men vill passa på att uppmärksamma alla som inte har det och att det är något fel med vårt vårdsystem när allvarligt sjuka människor nekas den hjälp som faktiskt finns, säger Nanna Sveinsdottir.