Logga in
Logga ut

Alla snackar om ”Snäckan”

Nu sparkar Parksnäckan igång säsongen. Senaste åren har Uppsalas somrigaste scen ökat stadigt både i bokningar och besökare – och trenden lär hålla i sig.

– Vi hade tänkt banta programmet men det blir fler punkter än någonsin, säger Kent Wennman som har ännu större planer för framtiden.

Lördagens Sommarfestival med ponnyridning och fiskdamm blir en mysig men blygsam start på Parksnäckans späckade säsong. Redan på tisdag ökar trycket med skolavslutningsfestivalen ”Ung i Uppsala”, där bland annat Samir & Viktor garanterar ungdomlig eufori.

Nästa helg blir det såväl kreddig indiepop med Hästpojken som acapellabonanza med Vibafemba och Riltons vänner.

Och sedan rullar det bara på.

– Vi körde så hårt förra sommaren, med 31 evenemang på Parksnäckan, att vi tänkte banta programmet i år till cirka 20 konserter. Men sedan landade det ändå på 35 programpunkter, plus 6 barn- och familjeprogram, säger Kent Wennman.

Bredd i bokningarna

Han och Fredrik Annell-Berger är konsertbokare på Parksnäckan som i år drivs av deras nybildade Parknöje i Uppsala AB, ett dotterbolag till Kulturhjältarna och Brink & Berger.

– Brink & Berger är i 30-årsåldern och vi (Kulturhjältarna, reds anm) är gubbar så där kompletterar vi varandra. Att vi får hit artister som Darin är deras förtjänst och våra kontakter ger oss till exempel John Holm och Ola Magnell.

Det nya bolaget är skapat främst för att slippa dubbelt pappersarbete. Kulturhjältarna och Brink & Berger började driva Parksnäckan ihop för fyra år sedan.

– Vi var lika galna och såg det som ingen annan såg – att Parksnäckan var en pärla som väntade på att explodera. Jag menar, jag satt med kommunen för fem-sex år sedan när de ville flytta Parksnäckan till Kapområdet. Aldrig, sade jag och protesterade hej vilt. Charmen är att den ligger så centralt.

Rätt tajming

Sedan dess har Parksnäckan lockat allt fler besökare. Förra årets totala publiksiffra landade på 23 000, för en scen som totalt tar in max 1 300 åskådare per kväll.

– Jag är egentligen allergisk mot sådana uträkningar, för de säger inget om den höga kvaliteten. Men vi syns på ett annat sätt nu, med större budget och större bokningar. Jag hade en vision redan på 90-talet om att höja Parksnäckans status och nu var det rätt tajming. Sedan handlar det också om att vi fick serveringstillstånd för mat och dryck.

Vill bygga ny läktare

Nytt för i sommar är att Parksnäckan får en permanent bar- och restaurang. En ombyggd container gör att arrangörerna slipper bygga upp en ny lösning vid varje konsert.

Framöver har Kent Wennman en särskild dröm:

– Jag skulle vilja prata med kommunen om att bygga en läktare längst bak, så att vi kan öka publiken till 2-3 000. Då skulle vi få en marknad för internationella artister. Inte för Elton John kanske, men en sådan som Bryan Ferry hade passat perfekt.