Logga in

"Världen är en äcklig plats"

Hon känner inget hat mot mobbarna i uppväxtens Ronneby. I heller mot den inbillat fördomsfria befolkningen i Stockholms innerstad. "Jag har funnit mig i att världen är en äcklig plats", säger Saga Becker som blivit förebild och symbol för Sveriges transpersoner. På onsdag föreläser hon i Uppsala.

Uppsala tjej- och transjour uppmärksammar Transgender Awareness Week (11-17 november) genom att bjuda in skådespelaren och författaren Saga Becker till Grand. Onsdag 13 november föreläser hon om sitt liv, vilket naturligt leder in på ämnen som identitet, HBTQ och suicidprevention.

– Även om allt fler transpersoner syns i offentligheten så behövs betydligt fler bilder och historier. Jag berättar naket och ärligt om hur mitt liv har sett ut, hur min uppväxt var och hur samhället har behandlat mig. Om homofobi, transfobi och mobbning. Hur ett system kan frysa ut människor.

När allt var som jävligast under uppväxten så brukade Saga Becker fly in i litteratur, film och kreativt skapande.

Nu har du fått en Guldbagge och skrivit en hyllad roman, hade du nått ända hit utan revanschlust?

– Jag har faktiskt aldrig varit driven av det. Mer av att vilja hjälpa andra att få det som jag inte hade. Det är tufft i mindre samhällen. Men Stockholm är lika inskränkt och litet som småstäder, bara att folk tjänar mer pengar.

Har dina ärr läkt i dag?

– Delvis. Jag är mycket mer tillfreds i mig själv och har funnit mig i att världen är en otroligt äcklig plats, som inte är till för alla. Men jag gör allt jag kan för att för att den ska förändras lite.

Känns det aldrig kvävande att vara symbol för en rörelse?

– Stundtals. Sådana som jag har andra förutsättningar. Misslyckas vi så förstör vi för hela gruppen. Det vore skönt att inte ha den pressen. Samtidigt så blir all konst som jag skapar politiskt laddad, eftersom jag gräver där jag står. Det är också svårt att inte vara politisk i en tid där vi förlorar våra rättigheter först om något skulle hända.