Logga in
Logga ut

Vårfloden gick långt upp på gatan

Stadsbilden förändras raskt när Uppsala växer. Som tur är finns det gott om fotografier som ­hjälper oss att minnas hur det såg ut förr.

I den här artikelserien lyfter vi tillsammans med ­Upplandsmuseet fram glimtar ur det förflutna.

Fotografen från Uppsala-Bild har stannat en bit från avspärrningen och sitter kvar bakom ratten i den nya Folkan. Det är vårflod 1966 och Fyrisån har svämmat över alla sina bräddar. Det går knappt att se var gatan slutar och ån börjar.

Bilen står på Linnégatan och på andra sidan ån möter Sankt Johannesgatan. Den gamla Järnbron från 1848, som förbinder de båda gatorna idag, flyttades till platsen först på 1980-talet.

Avancerat uthus

Byggnaden till vänster är ett gammalt uthus av trä med putsade fasader. Den uppfördes 1879 för att inrymma vedbodar, svinhus och avträden. Trots att det var ett enkelt uthus, som annars brukade uppföras lite hipp som happ på stadsgårdarna, uppgjordes ritningar av mäster­arkitekten Herman Teodor Holmgren, mannen bakom universitetshuset.

Det är nu inte så konstigt som det låter. Uthuset hörde till Fjellstedtska skolan, ännu ett betydelsefullt verk av Holmgren.

Enligt stadsplanen skulle det inte finnas någon byggnad alls på platsen eftersom remsan intill ån var avsatt för en strandpromenad.

Dröjde hundra år

Nu stod huset där det gjorde och det dröjde mer än hundra år innan promenaden förverkligades, i form av en träkaj på stolpar ner i ån längs strandkanten. Det välbevarade och anslående huset är idag en prydnad för det omtyckta och välbesökta årummet.

Byggnaden till höger var en verkstadsbyggnad i trä, typisk för det gamla Svartbäckens hantverksgårdar och småindustrier. Byggnaden är idag riven och har ersatts av ett bostadshus.

Tips: Gå in på digitalt­museum.se och välj Uppsala så kan du själv söka i bildarkivet.