Logga in
Logga ut

”Vakter skyddar mot terror”

I veckan väcktes åtal mot terrormisstänkte Rahmat Akilov. Atten­tatet i Stockholm har påverkat Uppsala på många sätt.

– Nu kräver stora evenemang andra åtgärder, säger Anders Fridborg, säkerhetsansvarig på kommunen.

Många minns var de var och vad de gjorde när första rapporterna kom om attentatet i Stockholm den där fredagen i april förra året. Det jättelika åtalet mot den misstänkte terroristen Rahmat Akilov har över 150 målsägande och rättegången ska vara i Stockholms tingsrätt. Men Uppsala har både indirekt och direkt påverkats av attentatet.

Ny inställning

– Det finns en helt annan medvetenhet om terror nu. Tidigare var det kanske fler som ruskade lite på huvudet och tyckte det var överdrivet om man pratade om säkerhet och attentat. Men tyvärr var det väl bara en tidsfråga innan­ något sådan skulle hända i Sverige också, säger Anders Fridborg.

Förutom att skyddet mot terrorism finns med som en egen punkt i Uppsala kommuns sårbarhetsanalys har attentatet även fått mer handfasta följder. När evenemang som kommer att locka mycket folk ska anordnas är hotet om terror och hur man skulle kunna skydda sig vid ett attentat ofta med i planeringen.

– Inför förra årets valborg bedömde vi att det behövdes bättre säkerhet. Det var så nära i tid med attentatet i Stockholm och gatorna i Uppsala var fulla med människor. Då satte vi in förstärkta betongfundament vid ­Carolinabacken för att hindra att något liknande hände där, säger Anders Fridborg.

Inga avspärrningar

Även Reggaefestivalen satsade på mer säkerhet med fler utbildade vakter för att förhindra attentat. Däremot har kommunen inte valt att ha betongavspärrningar på till exempel gågatan.

– Nej, det påverkar stadsbilden negativt och skapar en känsla av ett instängt samhälle. Dessutom skulle det kräva för stora resurser om skyddet ska vara effektivt. Men de kommunala ordningsvakterna kan vara ett skydd mot terrorn. De skulle till exempel kunna ingripa om någon försöker stjäla en lastbil eller som i Finland där en ensam man attackerade folk med kniv, säger Anders Fridborg.

Samtal med Säpo

Tillsammans med polisen och Säpo har Uppsala kommun ett kontinuerligt informationsutbyte om medborgare som riskerar att bli terror­ister. Dessutom är en handlingsplan framtagen till alla skolorna där det står hur man ska agera om misstankar uppstår att någon riskerar att bli terrorist.

– Uppsala har förhållandevis få medborgare som ­lever i riskzonen för att börja hänge sig åt våldsbejakande extremism. Om man jämför med andra kommuner av samma storlek så har vi inte lika många återkommande IS-krigare, men det gäller ändå att vara vaksam och samtidigt jobba långsiktigt för att bygga ett samhälle som inte skapar terrorister, säger Anders Fridborg.