Logga in
Logga ut

Uppsalas asatroende skippar påsken

För de flesta är påsken en tid för äggmålning och godisätning. Men inte för landets asatroende som håller vårblot vid Uppsala högar.

Sedan år 2000 har Samfundet Forn Sed Sverige (tidigare Asatrosamfundet) arrangerat vårblot vid Gamla Uppsala högar. Med cirka 100 deltagare är det den största årliga ceremonin som samfundet arrangerar.

– Vi har valt att lägga vårblotet på påskdagen i stället för vid vårdagjämningen. Folk är lediga nu och vi hedningar firar ändå inte påsk, säger Emma Hernejärvi.

Välkomnar våren

Till vardags är hon naturkunskapslärare. I det här sammanhanget ”gydja”, en slags prästinna, och en av dem som håller i blotet, vilket i år äger rum på söndag 16 april, från klockan 13.

Vårbloten sker för att välkomna våren och tacka makterna. Bland annat genom att spela upp en kärlekshistoria – hur fruktbarhetsguden Frej (symbol för våren) besegrar jätten Gymer (vintern) för att vinna hans dotter Gerds hand.

Vid blotet ”offras” även sådant som mat och dryck –men inga levande djur.

– Bland bönder förr i tiden fanns kunskap om hur man slaktade djur men i dag finns en risk för djurplågeri, så det gör vi inte.

Samfundet Forn Sed är ett registrerat trossamfund med drygt 400 medlemmar som utövar olika former av nordisk naturreligion, där asatron dominerar. I Sverige finns flera samfund för asatroende. Nyligen gick Nordiska Asa-samfundet om Forn Sed som det största.

Religionen växer

Emma Hernejärvi märker en allt större nyfikenhet från allmänheten för hedendom och nordisk mytologi. Medlemsantalet växer, samtidigt som asagudar härjar runt som superhjältar i populärkulturen och det släpps böcker på temat (till exempel fantasyförfattaren Neil Gaimans nyutgivna ”Norse Mythology”).

– Jag tror att intresset beror på ett behov av att kunna utforska olika religiösa vägar, säger Emma Hernejärvi som också lyfter fram att asatron är en demokratisk religion utan tydliga hierarkier.

Samfundet betonar även sina demokratiska värderingar och tar därmed avstånd från bland annat rasism.

– Vi är tydliga med det i våra stadgar. Om medlemmar visar sig ha rasistiska åsikter så blir de uteslutna. Det har hänt.

Samfundet Forn Sed har även offentligt visat missnöje med hur fornnordiska symboler används av högerextrema och nationalistiska grupper.

Senaste året har Soldiers of Odin blivit riksbekanta, hur känns det?

– Vi är inte glada över det men har samtidigt ingen kontakt med dem. De är inte religiösa och vi är inte våldsamma.

Vilken är den vanligaste missuppfattningen om er?

– Att vi är lajvare och vikinga­romantiker. Det kan vara lite frustrerande. Vi är ju ett modernt trossamfund.