Logga in

Uppsala nästa för rövartåget

Musikalen Robin Hood fyller IFU Arena med muntra män. Den muntraste göken är givetvis Lille John. Han spelas av riddare Arn, förlåt, skådespelaren Joakim Nätterqvist. Inte ens en häst­olycka kunde hålla honom ifrån ett återbesök i Uppsala, där han en gång föddes – mitt under en ridtävling.

Att ta från de rika barnfamiljerna, och ge till de fattiga kulturarbetarna? Eller tvärtom kanske. ”Robin Hood The Musical” reser riket runt. Ett röjigt rövarband till produktion, signerad Dröse & Norberg som tidigare gjort musikaler av diverse Disneysagor.

Rollen som Robin Hoods storvuxne sidekick Lille John spelas av Joakim Nätterqvist, som varit med i bland annat Beck, Maria Wern, Sprängaren och Tsatsiki. Nu är han tv-aktuell i nya säsongen av Gåsmamman. Rikskänd blev han som tempelriddaren Arn i filmerna efter Jan Guillous böcker.

– Jag har ju gjort en del medeltidsgrejer och har byggt upp lite av ett intresse för den perioden. Man fick ju en historieupplevelse bara av att kliva in i Arns värld.

Vad gäller Lille John så finns det likheter mellan hans mer eller mindre fiktiva livsöde och Arns.

– Little John är en av de personer i Robin Hood som forskarna tror kan ha funnits i verkligheten. Han var soldat men slapp av någon anledning följa med Rickard Lejonhjärta på korstågen, säger Joakim Nätterqvist.

Själv är Joakim Nätterqvist faktiskt född i Uppsala. Men att kalla honom för en ”Uppsalason” är att spänna bågsträngen lite för hårt. Född ryttare, kan man snarare säga.

– Mamma var höggravid och besökte Uppsala för en ridtävling där pappa tävlade. Så fick hon värkar och åkte in. Som vuxen har jag återvänt till Uppsala för att spela in ”Linné och hans apostlar”.

Växte upp gjorde han på västkusten, på landet, med hästar. Han ridkunskaper kom så klart till nytta vid Arninspelningarna – och för senare riddaruppdrag.

– Efter Arn så har många velat att jag kommer till medeltidsmarknader och tornerspel för att dubba ungdomar och sådant. Absolut, säger jag då. Jag har träffat en del riddargubbar genom åren och även börjat tornera en del med dem.

Tyvärr höll hans favoritdjur på att sätta käppar i hjulet för rollen i Robin Hood, när ett tornerspel i somras gick helt fel.

– Hästen gjorde en av­stickare åt ett håll som jag inte var på väg åt. Jag åkte av och landade så illa med tung rustning att bäckenet sprack.

Bäckenet skruvades ihop och rehaben pågår fortfarande.

– Jag hade rullstol i början av repetitionerna och ibland har det varit lite tungt. Men modet är gott, säger Joakim som även gläds åt att sonen Zeth Netterqvist, 17, för den medeltida manteln vidare och spelar med i Robin Hood-musikalen.