Logga in
Logga ut

”Uppsala är ingen trist sommarstad”

Besöker du Uppsala i sommar – eller bor här – behöver du knappast sitta sysslolös.

– Det finns en myt om att Uppsala är en trist sommarstad. Men det är precis tvärtom, säger Helena Bovin, marknadsansvarig på Destination Uppsala.

En analys som Destination Uppsala har gjort visar att det redan i början av turistsäsongen har varit mycket besökare i rörelse på de större besöksmålen, inte minst Fyrishov.

– Ett av de större dragplåstren är Gamla Uppsala Museum, med den nya utställningen där man kan resa tillbaka i tiden och uppleva Gamla Uppsala under järnåldern genom Virtual reality, säger Helena Bovin.

Tydligt är också att många lockas till området kring Domkyrkan där man kan man testa Augmented reality och via sin surfplatta eller mobil kliva in i domkyrkostaden Uppsala år 1509.

Alldeles säkert kommer också sommarens många musikevenemang att dra många besökare – festivalen Queens of Pop, konserten med GES, Parksnäckans fullmatade program och inte minst Uppsala Reggaefestival.

Svenskar och tyskar

Uppsala får flest besökare från andra delar av Sverige, följt av internationella besökare från Tyskland, Storbritannien och USA. Tyskar, amerikaner och norrmän ökar markant under sommarmånaderna jämfört med resten av året.

Besökare från Tyskland brukar toppa i augusti medan besökare från Norge når sin absoluta topp i juli, och besökare från USA i juni. Det framgår av inkvarteringsstatistik från SCB, Statistiska Centralbyrån, från 2016 och 2017.

Uppsala får många dagsbesökare, främst utländska resenärer som vill uppleva ”Uppsala must-do’s” under en hel- eller halvdag.

– Det optimala vore förstås om de övernattade här, men även under dagsbesöken spenderar besökarna en hel del pengar på shopping samt restaurang- och cafébesök, säger Helena Bovin.

För att få veta lite mer om dagsbesökarna och vad de gör här genomför Destination Uppsala regelbundet intervjuer med dem.

Helena Bovin slår gärna ett slag för att Uppsalaborna ska passa på att turista i sin egen stad.

– Det finns ju så många platser som vi skyndar förbi i vardagen och aldrig hinner besöka. Varför inte bjuda in några vänner och uppleva besöksmålen tillsammans med dem?

Att vara med på en stadsvandring är hennes personliga tips:

– Det finns många duktiga aktörer som arrangerar vandringar på olika teman i Uppsala. Man kan lära sig väldigt mycket! För den som vill gå ”all-in” går det förstås också bra att checka in på något hotell och under en dag testa att uppleva sin stad med helt nya ögon.

Swedish fika?

Sedan turistbyrån på Kungsgatan stängdes har Destination Uppsala satsat hårt på att öka turistinformationen i digitala kanaler. Men man har även börjat med turistinformatörer på besöksintensiva platser.

– Vi får förstås många frågor om öppettider för besöksmålen och vad man kan göra i Uppsala, men också om var man hittar Swedish fika, hur man kommer till Dag Hammarskjölds grav och hur många tegelstenar det finns i Domkyrkan, berättar John Ring, projektledare för besöksmottagande på Destination Uppsala.