Logga in
Logga ut

Ungas löner räcker inte ens till en etta

För unga mellan 25 och 29 år i Uppsala är det mycket svårt att ta sig in på bostadsmarknaden. Deras genomsnittslöner räcker inte ens till ett bolån för en etta.

Det statliga bolåneinstitutet SBAB har undersökt vad som krävs för att köpa bostad för unga i landets 20 största kommuner.

Kartläggningen baseras på vad en etta kostar, vad kontantinsatsen behöver vara och vad som krävs i inkomst för att klara omkostnader som lån och amortering och hålla sig inom kvar att leva på kalkylen.

Lön på 29 000 kronor

I Uppsala krävs en medellön på 29 000 kronor för att beviljas lån till en etta på 30 kvadratmeter, som kostar 1 810 700 miljoner kronor och som kräver ett bolån på 1 539 095 kronor.

Men så mycket tjänar inte de unga i Uppsala – här är medellönen för kvinnor 15 075 kronor och för män 17 0258 kronor.

Likadant ser det ut i de flesta av de övriga kartlagda kommunerna.

– Situationen för de unga leder till segregation, där de som har turen att ha föräldrar med ekonomiska resurser kan få hjälp. Övriga står utan både hjälp och egen bostad, konstaterar Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB, i en presskommentar.

Kvinnors löner lägre

Bara i Sundsvall, Borås och Västerås är de ungas medellön tillräckligt hög för ett bolån i ovannämnda storlek – men det gäller bara männens löner. Kvinnornas medellöner är generellt sett betydligt lägre än männens i hela landet.

Inte i någon av de 20 kartlagda kommunerna räcker kvinnornas medellöner till för att ska kunna köpa en etta.

Ojämlikheten på bostadsmarknaden bekräftas av en annan undersökning som Länsförsäkringar gjort. Med hjälp av inkomststatistik från SCB har man räknat fram hur många kvadrat bostad kvinnor och män kan köpa i respektive län.

”Börja spara tidigt”

I Uppsala län kan män köpa en bostad på 56 kvadratmeter, medan kvinnorna får nöja sig med en lya på 36 kvadratmeter. Orsaken är just inkomstskillnaderna.

I genomsnitt kan män köpa 65 procent större lägenhet än kvinnor.

– Bostadsmarknaden är ännu ett exempel på vilka konsekvenser kvinnors lägre löner får. Jag tycker det är viktigt att lyfta fram de här aspekterna så att man så tidigt som möjligt kan försöka ta tag i sin situation. Det kan handla om att börja spara eller att kompensera den partner som tar ut mest föräldraledighet, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar.

Äktenskapsförord

Hon tycker också att man ska fundera på vad som händer vid en eventuell separation och gärna öronmärka egna sparanden genom att skriva äktenskapsförord som gör sparandet till enskild egendom. Då ingår inte det individuella sparandet i bodelningen.