Logga in

Tvååringens överraskningpresent - en husvagn

Kenneth Bolin har för andra gången byggt en lekstuga i present till ett av sina barnbarn. Sist var det en flugsvamp, och den här gången blev det en husvagn.

Det är lätt att se vilken tomt utanför Länna som tillhör familjen Bolin. En bit bakom uppfarten skymtar en tornliknande uteplats bredvid en hemmasnickrad bastu och på gräsmattan framför huset så skymtas årets nytillskott: en vit, grön och gulmålad husvagn i barnstorlek.

– Jag har designat den efter husvagnen i Kalle Anka på julafton. Utsidan är efter den, men insidan är lite annorlunda, säger Kenneth Bolin som snickrat ihop den lilla mobila lekstugan.

Husvagnen har allt man kan förvänta sig av en "riktig" sådan. Delad dörr, fönster, bord med sittplats och ett litet kök. Till och med en fungerande dragkrok som kan kopplas på till familjens åkgräsklippare.

Det hela var en present till barnbarnet Lilly Bolin, som fyllde 2 år i april. Just i dag är tvååringen lite blyg, men enligt mamma Antonia Bolin som agerar språkrör, älskar hon den lilla husvagnen och visar gärna upp den för kompisar.

– Jag blev jätteförvånad först. Nästan ingen visste att pappa höll på att bygga husvagnen, så jag blev helt paff när de körde in den med gräsklipparen, säger hon.

Och husvagnen är inte det första projektet morfar Kenneth Bolin byggt till något av sina barnbarn. När dotterbarnet Melissa fyllde två fick hon en lekstuga utformad som en flugsvamp, och förra året blev det även en gul lådbil som nu står på gräsmattan i Almunge.

– Lilly har fått låna den nu. När mina barn var små så brukade vi åka på lådbilsrally i Stockholm och jag har faktiskt kvar den första lådbilen jag byggde 1964, i fungerande originalskick, säger Kenneth Bolin.

Hur många timmar det tagit att sätta ihop årets husvagn/lekstuga-hybrid kan han inte svara på, men började snickra på den på fritiden i februari.

– Jag har jobbat som snickare hela livet och tycker det är kul att pyssla med saker. Jag har massa idéer på nya saker, men man ska ju få tid till det också.

Men det är inte bara barnbarnen som får ut nåt av hemmasnickrandet. Lillys pappa fick en bastu i 30-årspresent och åt sig själv håller han på med ett tornrum till huset.

Bastun visar Lilly Bolin upp stolt, och nu när hon har blivit lite mindre blyg, sätter hon iväg bort till husvagnsekipaget igen.

– Grannbarnen brukar komma över ofta för att leka och fika med henne därinne, säger Antonia Bolin.

Men nu är det lådbilen som lockar. Upp med dörren, ner bakom ratten och redo att dra iväg. Men den startar inte?

– Fel nyckel, förklarar morfar.

Typiskt.