Logga in
Logga ut

Tågrånare på Lennakatten

Inom kort kommer resenärerna på Lennakatten att utsättas för ett tågrån. Då föreställningen sker på ett rullande tåg med publik, har teatergruppen Tornet Productions inte kunnat repetera på plats – därför sker första föreställningen i skarpt läge.

För ett par år sedan pratade medlemmarna i Tornet Productions, som producerar barnteater i skogen i Almunge och vuxenteater på alternativa spelplatser, om att börja arbeta med Lennakatten. Någon i teatergruppen tog även kontakt med Lenna­katten, men det skulle dröja ända till hösten 2015 innan det började hända något.

Liknande föreställning

Stefan Hällsén, som både kör rälsbussen på Lennakatten och driver Almunge café & catering, hörde då av sig till teatergruppen. Anledningen var att han hade sett en föreställning om ett tågrån i Hälsingland och ville göra en liknande föreställning ombord på Lennakatten.

– Stefan förklarade konceptet för oss och då bestämde vi oss rätt omgående för att köra en provomgång. Om det funkar bra så kommer vi att fortsätta med fler föreställningar under nästa år, säger föreställningens producent AnneLee Vikner.

Mer dramatik

För en vecka sedan krockade Lennakatten med en lastbil i Funbo. Nu väntar dramatik av ett annat slag, på sträckan Almunge–Faringe. De två första föreställningarna av Tågrån på rälsbussen går av stapeln den 16 och 23 augusti.­ AnneLee Vikner vill inte avslöja för mycket om själva rånet, men kan garantera att publiken inte behöver oroa sig.

– Vårt vapen är humor och det är ingen som kommer att bli personligt angripen. Det jag kan säga är att rånet riktar sig mot någon som har en viktig post i samhället, säger hon.

Då teatergruppen inte kunnat repetera föreställningen på plats på ett rull­ande tåg blir det skarpt läge när första föreställningen äger rum. Men det är inget som oroar AnneLee Vikner eftersom de medverkande har erfarenhet av orepeterad varieté, där sång, musik, performance, dans, stunt och eld varvas vilt.

Aldrig tråkigt

– Vi vet att vad som helst kan hända, till exempel kan det vara så att en dörr till vagnen är låst och då måste vi försöka få med det i spelet på ett naturligt sätt. Samtidigt är det roligt att jobba så eftersom det aldrig blir tråkigt. Man måste hela tiden vara vaken på det som sker runt omkring, säger hon.

Det planeras ytterligare tre föreställningar den 17, 18 och 19 augusti, som riktar sig till större grupper som föreningar och företag.

Tornet productions och Kompani Fabulousa, som gör orepeterad varieté med cirka 30 personer en gång om året i Almunge, samarbetar med Lennakatten i detta pilotprojekt som, om det blir populärt, utvecklas och utökas nästa år.

Fotnot: För mer info om föreställningen: http://tornetproductions.se/