Logga in

Superti målar en mörk tavla

De mest spelade rapparna i Sverige har en sak gemensamt – sina Supertiproduktioner. Årets producent på Grammisgalan 2019 ligger bakom ­låtar med många miljoner streams. Nu släpper Simon Superti från Sala backe albumet ”Pusher II”, ihop med sin gamla skolkompis Dani M.

Simon Superti sitter i bilen, på väg i full fart till ett flygfält utanför Stockholm. Han och Dani M ska filmas till ­videon för ”LeyLey”, den första singeln från nya albumet ”Pusher II”.

– Den första låten vi gjorde till första plattan fick namnet ”Pusher” eftersom Dani sjunger ”Vi ska pusha tills vi dör” i refrängen. Vi gillar Pusherfilmerna som är råa filmer om gatan och vi har väl alla varit pushers back in the day ... Pusher blev en bra albumtitel som passade det koncept vi sökte.

Den danske regissören Nico­las­ Winding Refn skrev och regisserade Pusher, Pusher II och Pusher III under 90- och tidigt 00-tal. Tre täta skildringar av en smutsig och svekfull undre värld i Köpen­hamn, med ångest och autenticitet på en nivå som svenska filmskapare i samma genre aldrig kommit­ i närheten av.

I vad som ska bli en tri­logi av Pusheralbum rör sig Simon Superti och Dani M i liknande territorier. Teman som droger och vapen har visserligen blivit vanliga inom svensk rap. Men på Pusherplattorna är känslan mest olycksbådande.

– Läget i Sverige är väl ganska allvarligt just nu. Jag skulle ändå säga att jag och Dani försöker ge en balanserad bild och inte glorifiera. Men problemen finns och händelserna händer. Vi är bara ett soundtrack till det.

Samtidigt är Pusher II ett lite mindre dystert släpp än ettan. Här visar Simon Superti sin bredd som producent.

– Den här gången ville vi göra lite annat än trap och renodlad hiphop, samtidigt som det underliggande temat är detsamma.

Bara på de första spåren langar Pusher II allt från bombastiska elgitarrer (på ”Svarta änglar”) till maffia­stråkar (”LeyLey”), mjuk dancehall (”Throwback”) och trumpetstötar (”Mina söner”).

Och så den ständiga tag­linen: Simons italienska pappa som på varje låt gravallvarligt påpekar att den är en ”Prodotto di Superti”. Man kan kalla det kvalitetsstämpel – för sedan Simon Superti flyttade från Uppsala till Stockholm för åtta år sedan har hans hantverk blivit guld värt. Supertiproduktionerna får många miljoner streams bakom de största rapparna­ just nu. Artister som Z.E., Adel, Jaffar – och Dani M.

– För mig är allt samma, vare sig jag rappar eller någon annan. Vi bara skapar musik och gör feta grejer och det blir som en stor, bred tavla, säger Simon Superti.