Logga in
Logga ut

Storsatsning på solel i Valsätra

Villaområdet kring Skrindvägen i Valsätra är på väg att bli Upp­salas solcellstätaste.

– Allt har gått jättelätt. Det är en himla bra idé att gå ihop om en sådan här sak, säger Lisa Chambers på Skrind­vägen 7.

Valsätra Solenergiprojekt, som det kallas, drogs igång i höstas av Jonas Nordström som bor på Skrindvägen 13.

– Jag installerade solpaneler på mitt hus för drygt två år sedan. Då hade det blivit möjligt att sälja överskottselen och man kunde få bidrag för installationen, säger han.

Sedan dess har fördelarna med solelen bara ökat.

– I dag får du skattereduktion på 60 öre per kilowattimme för all överskottsel du matar in på elnätet. Och priserna på solpaneler har gått ner ännu mer.

I höstas bestämde sig Jonas Nordström för att övertyga grannarna om det fördelaktiga med solelen. Han delade ut lappar i brevlådorna, informerade på villaföreningens möten och fick snart ihop ett tiotal intresserade husägare.

– Vi bildade Valsätra Solenergiprojekt och kunde begära in offerter som grupp, vilket gav 10–15 procents rabatt, säger Jonas Nordström.

Mycket att läsa på

Lisa Chambers på Skrind­vägen 7 och Sigurdur Hafthorsson på Laduvägen 20, är två av de nyblivna solelsproducenterna.

– Jag har precis fått mina 18 paneler uppsatta på taket och är på väg att få dem inkopplade. Men jag hade nog aldrig gjort det här på egen hand, för det är mycket att sätta sig in i. Så det var jättebra att vi hade Jonas och kunde göra det här som grupp, säger hon.

Sigurdur Hafthorsson hoppas att de många solpanelerna på hustaken i Valsätra ska inspirera fler att ta efter.

– Det blir en signal som säger att det här är något som faktiskt fungerar. Att det inte är något konstigt, utan något som alla kan gå in för, säger han.

Perfekt läge

I dagsläget finns solceller på totalt tio hustak i Valsätra, utöver Jonas Nordströms.

– Men ytterligare 100 hus i området ligger i perfekt läge för solel, förutsättningarna är väldigt bra här, säger Jonas Nordström.

Frågan är då hur lönsam investeringen är. Villaägarna i Valsätra har fått betala omkring 80 000 kronor för sina paneler.

– Det tar kanske 15–20 år innan man tjänat in pengarna. Efter det har man i princip elen gratis. Men det är komplicerat att göra exakta kalkyler eftersom det är så många faktorer som spelar, säger Jonas Nordström.

Han är förvånad över att det inte är ännu fler som satsar på solel.

–  En förklaring kan vara informationsproblemet, ett sådant finns tyvärr. Det är svårt att få reda på alla fakta, vilket gör att många drar sig för att investera, men det är faktiskt enklare än man tror. Och det är ekonomiskt också. I dagsläget kan man sälja överskottsel för cirka 1:50 kr/kWh. Det betyder att du tjänar både pengar och miljö på att sätta upp dina egna solceller!

– Vi kommer nu att gå vidare i projektet och bjuder in alla intresserade av att haka på!