Logga in

Sportig hundraåring fortsätter växa

Hundra år av svett, gemenskap och en himla massa sporter. Knivsta IK firar i år 100-årsjubileum med musikfestival och bankett. Och nu blickar föreningen framåt.

Troels Nielsen, Carina Jansson, Lars Pettersson, Lennart Runnding och Jonathan Royce har samlats i Knivsta IK:s lokaler på Engvallen för att se tillbaka på sina år i klubben.

– Jag minns ett tillfälle som ung när vi skulle spela mot Rosersberg borta. Vi åkte dit och fick byta om i en dunge, så spelade vi och tog tåget hem igen. Det var mycket som var bättre på den tiden, nu är allt så ordnat och uppstyrt, minns Lars Pettersson som började spela fotboll i Knivsta IK i början av 60-talet.

Med hundra år på nacken finns det gott om historier om Knivsta IK.

– Vi har haft hockey, orientering, längdskidåkning, bandy, schack, friidrott, tyngdlyftning... Men i dag har vi bara fotboll och boxning, säger Lennart Runnding, som varit med sedan 50-talet då han som 13-åring började lira fotboll.

Han berättar att det finns en särskild händelse som föreningen är extra stolta över.

– Det var under 30-talet som KIK slog Sirius i fotbolls-DM, då var min pappa med. Alla gamlingar säger att det är den bästa årgången Knivsta någonsin haft.

1919 hade Knivsta IK bara elva medlemmar. I dag är det ungefär 1 200 medlemmar, varav cirka 500 är aktiva.

– KIK betyder mycket för Knivsta, och vi är mer än bara fotboll. Vi äger ju Ängby park och håller i Knivsta marknad, det största eventet i Knivsta med över 1 300 besökare, säger styrelseordförande Troels Nielsen.

Knivsta IK arrangerar även Pilsbocupen, som sedan 1977 lockat hundratals ungdomar att spela fotbollsmatcher i två dagar. Mellan 80-100 lag från ett 20-tal klubbar brukar delta under drygt 220 matcher.

– Vi vill inte satsa på att bygga elitspelare. Det viktigaste är att alla får vara med oavsett vilken nivå man är på. När man går förbi våra träningar ska man märka hur glada barnen är och att de har roligt tillsammans, förklarar Troels Nielsen.

Ledaren Carina Jansson tror att föreningen också bidrar till ökad integration i Knivsta.

– Vi har stöttat många nyanlända ungdomar med kläder och så. Jag minns själv när jag flyttade hit och hur viktig föreningen var för den sociala biten. Här träffade man nya vänner och knöt kontakter. Jag blir varm bara av att tänka på det, förklarar hon.

Trots att man inte satsar på elitspelare, har klubben ändå fostrat en del minnesvärda namn. Bland andra hockeyproffsen Stefan "Loppan" Hellkvist och Jonas Almtorp.

– Men det var Gösta "Knivsta" Sandberg som verkligen satte Knivsta IK på kartan. Han gick ju till Djurgården och landslaget, säger Lennart Runnding.

Knivsta IK utmärker sig även för sitt jämställdhetsarbete.

– Det har hänt mycket med jämställdheten under de senaste tre åren. Vi har jobbat hårt och nu har vi en jämställd styrelse. Och vi satsar lika mycket på dam- och herrlagen vilket vi är väldigt stola över, säger Troels Nielsen.

Under vårt möte passar Troels Nielsen på att avslöja en nyhet.

– Vi har börjat diskutera möjligheterna om att starta upp en ny hockeysektion, säger han.

– Problemet har varit brist på istider, men nu kommer ju nya Centrum för idrott och kultur som ger oss nya möjligheter och fler träningstider på vintern, fyller Jonathan Royce i.

Hur firas jubileet?

– Det blir musikfestival i Ängby park, ett födelsedagskalas med fokus på sport och en jubileumsmiddag med alla medlemmar, berättar Jonathan Royce.

Vad händer de kommande 100 åren?– Då är vi uppe i fotbollsallsvenskan! Det hänger på ungdomarna nu, skrattar Lennart Runnding.