Logga in
Logga ut

Skördetid för julgransodlare

Tor Nylinder är en av Upplands få kvarvarande julgransodlare. Han har sin åtta hektar stora odling strax norr om Björklinge. Just nu är det skördetid.

– Tvärtemot vad man kanske kan tro är det mycket jobb med ­granarna, säger han.

Tor Nylinder är jägmästare och civilekonom. Julgransförsäljningen har han jobbat med i drygt 15 år.

– Det började med att jag sålde julgranar från villan hemma i Sunnersta när jag var tolv år gammal. Första året högg vi fem granar och sålde två för 20 kronor styck. Det gav mig blodad tand, så i vuxen ålder investerade jag i den här fastigheten för att etablera en egen julgrans­odling.

Klipps och formas

Det han odlar är vanlig svensk rödgran.

– Det tar sju till åtta år för dem att bli fullvuxna julgranar. Första året, när de är nyplanterade, måste jag hålla efter gräset och trimma maskinellt runt plantorna. Jag klipper sedan toppskotten varje år och gör en formklippning vartannat år. Det är för att de inte ska bli för glesa och för att få till den där koniska formen en julgran bör ha.

Inte preussiskt

Men till skillnad från odlare i exempelvis Holland och Tyskland sköter han inte granarna ”preussiskt”, som han uttrycker det.

– Jag hårdklipper dem inte för att de ska bli supertäta och jag använder varken bekämpningsmedel eller konstgödsel utan försöker odla med miljöhänsyn. Med lokalodlade granar blir det ju heller inte så långa transport­vägar, säger han.

Barrar mindre

De svenska rödgranarna har en fördel jämfört med andra, importerade sorter, menar Tor Nylinder.

– Eftersom de är uppväxta här i vårt klimat så invintrar de längre än granar som odlats där det är varmare. De är med andra ord lite som i dvala på vintern och då dröjer det längre innan de vaknar upp och börjar växa när man tagit in dem. Det gör också att de barrar mindre.

Många uppskattar ju kungsgranar, varför odlar du inte sådana?

– De trivs inte så bra i vårt klimat, de gillar inte frosten exempelvis. Dessutom tycker älgarna att de smakar väldigt gott, så alla odlingar för kungsgranar måste ha rejäla inhägnader.

Säljs av föreningar

Att de lokalt odlade granarna är uppskattade av kunderna vet han efter alla år han jobbat med försäljningen. Han har sålt sina Upplandsgranar vid bland annat Katedralskolan på Skolgatan och utanför City Gross i Boländerna.

– Nu sköter jag inte försäljningen själv längre utan överlåter det till olika föreningar. I år samarbetar jag exempelvis med Karlsro scoutkår.

Olika åsikter

Hur den perfekta julgranen ska se ut råder delade meningar om, enligt Tor Nylinder.

– En kvinna som skulle köpa en gran sa att hon ville ha en riktigt tät. När jag tog fram en sådan, tyckte hon att den var på tok för tät. Även nästa gran jag plockade fram var alldeles för tät. Den hon till sist föll för skulle jag nog ha kallat för gles ...

 
 
  • Mest lästa