Logga in

Sjunger lovsång till musten

En jullåt om julmust? It’s a must, resonerade Sunnerstabandet Emerald Hunt. Nu släpper de resultatet och titeln är rakt på sak – ”Sång om julmust”.

– Jag är en otrolig mustfantast. Släkten vet att ”när Lasse kommer så är det bäst att julmusten står på bordet”. Det är den godaste drycken på jorden, säger Lasse Hennig, sångare i Emerald Hunt.

Han och bandkompisarna Erik Frisell och Mattias Eklöf har tidigare väckt viss uppmärksamhet med sina hyllningar till olika fotbollslag. ”Sunnerstalåten” om laget där de lirade som små, ”The Arsenal Wenger Song” om den klassiska Londonklubben, och ”Ungdomens stad” – lovsången som även blev inmarschlåt till IK Uppsala Fotboll.

Men det är inte bara fotboll som gäller för Emerald Hunt. Julmust står minst lika högt på önskelistan, året runt.

– Som dryck så passar den otroligt bra till allt. Jag bunkrar på mig ett lager som räcker hela året. Och så insåg vi att det fanns en stor vit fläck på jullåtskartan.

Den fläcken är nu fylld av must. Sång om julmust öppnar till tonerna av klockspel och barnkörer, men den himmelska atmosfären ställs i kontrast till Lasse Hennigs rockiga stämma och snart – när de tunga trummorna och distade gitarrerna plockas fram – så kan man skönja att bandet influerats av The Cure och Echo and the Bunnymen snarare än av Agneta Fältskog och speldosor.

– En jullåt ska vara med en klackspark, då är det härligt med en barnkör. Jag tänkte lite på barnkören i ”Dom som försvann” av Kent. Vår låt är lite spretigare men det är bara charmigt, säger Lasse Hennig.

”Sång om julmust” finns ute nu på streamningstjänsterna.