Logga in
Logga ut

Segdragen start för soft soffa

Att långbänken skulle bli en långbänk i Långbänkarnas stad var väl ingen skräll direkt. Men nästa år ska i alla fall Forumtorget göras om ordentligt.

Den 60 meter långa upplysta soffan kommer skänka ljus – men ingen värme – till stans alla flanörer.

I december 2011 rapporterade Uppsalatidningen om upprustningen av centrum och då framför allt om Dragarbrunnsgatans förnyelse. Som en del i detta ingår ombyggnaden av Forumtorget där en 50–60 meter lång upplyst soffa ska byggas. Arbetet skulle påbörjats redan 2012, men har ännu inte kommit i gång. Ett visst Åhlénshus kom i vägen.

Åhléns måste bli klart

–Fasadbytet är tvunget att färdigställas innan ombyggnaden av Forumtorget kan sätta i gång. Annars riskerar det att leda till fördyringar eftersom det känsliga byggmaterialet kan skadas när båda projekten pågår samtidigt, säger Ingemar Carlsson, stadsträdgårdsmästare, Uppsala kommun.

– Det återstår fortfarande en del jobb med Åhlénshuset, men så fort det är klart kan vi sätta i gång med upprustningen av torgrummet. Jag tror att det kan komma i gång i vår, invigningen av nya torget är planerad till hösten 2016, lagom till ljusfestivalen Allt ljus på Uppsala.

Landets längsta soffa

Bänken eller soffan kommer att sträcka sig från Forumtorget till Dragarbrunnsgatan och blir då förmodligen landets längsta soffa. När det är mörkt kommer den nya skapelsen att synas tydligt eftersom den ljussätts med olika färgskiftningar. Däremot blir det inte någon installerad stjärtvärme i bänken.

– Nej, det visade sig vara alldeles för dyrt att leda in värme i den. Men jag tror att den blir ett populärt ställe att sitta på ändå. En naturlig mötesplats. Framöver kommer nog Uppsalaborna att säga ”Vi ses vid soffan” i stället för på Stora Torget.

”Blir en fantastisk plats”

Soffan kommer att byggas i material som släpper igenom ljuset och själva Forumtorget får ny beläggning. Dessutom ska en grön platå iordningställas som ska fungera både som lekplats och skulptur. Men i dagsläget är det osäkert om platån även ska innehålla ett vattenspel.

– Området Kungs­ängs­gatan, Forumtorget och Dragarbrunnsgatan kommer att bli en fantastisk plats. Mycket på grund av soffan, som blir en färggrann slingrande orm mellan husen, säger Ingemar Carlsson.