Logga in
Logga ut

Så ska Uppsala bli ett ”Europauniversitet”

Uppsala universitet vill ta plats i ett nytt, gränsöverskridande nätverk av elituniversitet. Dessa Europauniversitet är ett pilotprojekt inom EU, på initiativ från Frankrikes president Macron.

I september förra året höll Frankrikes president Emmanuel Macron ett tal på Sorbonneuniversitetet. Han talade om att skapa ett nätverk av 20 universitet i Europa. Med start år 2024 ska de så kallade Europauniversiteten integreras vad gäller forskning och utbildning.

Inom kort avser EU-kommissionen göra verklighet av Macrons vision. Medel ska under hösten utlysas för ett pilotprogram – och nu står det klart att Uppsala universitet vill bli ett av de nya Europauniversiteten, vilket tidningen Universitetsläraren berättade i veckan.

– Det vore oerhört intressant för oss att ingå i det pilotprojektet. Vi förbereder oss för att skicka in en ansökan till EU, säger Kay Svensson, biträdande universitetsdirektör vid Uppsala universitet, till Uppsalatidningen.

Vana vid samarbete

Han tror att konkurrensen blir hård men att Uppsala universitet har fördel av sina tidigare erfarenheter av europeiska samarbeten. Sedan snart tio år arbetar Uppsala nära universiteten i holländska Groningen, belgiska Gent och tyska Göttingen, i samarbetet U4 där även estniska Tartu är på väg att ingå.

– Det har varit mycket framgångsrikt, med en rad vetenskapliga kluster inom olika forskningsfält. På utbildningssidan har vi nio mastersprogram som vi ger tillsammans, vilket har hjälpt oss att attrahera forskare och studenter. Vad gäller ekonomin har det inneburit intäkter på 450 miljoner kronor, utspridda på nätverket.

Även de blivande Europauniversiteten är tänkta att ingå i mindre grupper med fördjupade samarbeten.

Med allt ni redan gör, vilka fördelar finns med att bli ett Europauniversitet?

– Dels kan vi kan dela med oss av våra värdefulla erfarenheter av att samarbeta. Dels är vi övertygade om att ökat samarbete skapar stora värden och ger oss ännu starkare attraktionskraft.

Finns det problem med att ingå i ett projekt med delvis politiska syften?

– Nej, allt samarbete vi har inom EU går att tolka politiskt om man är emot EU. Men vi är med i EU sedan lång tid tillbaka och det är en naturlig förutsättning för vårt arbete. Vi är sedan tidigare väl integrerade med de europeiska universiteten.

EU-stödet för pilotprojektet, beräknat att starta under år 2019, ger inledningsvis 4-5 miljoner euro per nätverk. Bland idéerna som förts på tal finns koordinerade utbildningar, flerspråkig undervisning och en ökad rörlighet för studenter mellan Europauniversiteten. Vad det skulle innebära mer konkret för Uppsala är för tidigt att säga.

– Rörligheten är en viktig sak för oss, att det ska bli så öppen tillgång som möjligt till de andra universiteten, antingen fysiskt eller virtuellt.

Uppsala universitet ser också gärna fler specialinriktade utbildningar, spridda över lärosätena.

– Vi hoppas även kunna stärka vårt lärosäte i relation till vår egen riksdag. I dag är vi en väldigt politiskt styrd organisation fast man inte ser det.

Riskerar ni inte att makten nu hamnar i Bryssel?

– Nej, om vi är mer autonoma rättsobjekt så kan vi välja vår egen väg, säger Kay Svensson.