Logga in
Logga ut

Så ska Storvreta fira hallen

I 25 år har Storvretaborna väntat. Men nu är nya idrottshallen färdigbyggd. I helgen invigs anläggningen med shuffleboard, bungyrun, parkour och konserter.

Uppsalatidningen skrev 2012 om hur Ärentunaskolans sporthall var i så dåligt skick att den kunde vara farlig, med smältvatten som läckte in på golvet och löst hängande elkablar. Redan då var det många som efterfrågade en ny idrottshall för framför allt breddidrotten. Egentligen skulle Storvreta Idrottshall ha varit klar i augusti, men bygget har dragit ut på tiden.

På lördag invigs ändå hallen som kostat 59 miljoner kronor att bygga och där ska flera sporter samsas.

– Det kan även bli en hel del kultur här. Varför inte göra en Storvreta biograf? Hallen kommer att vara en fantastisk resurs framöver, säger Thomas Norrby, talesperson för Storvreta utvecklingsråd som arbetat med hallfrågan sedan april 2011.

Varför fick ni till en ny idrottshall när så många andra misslyckats?

– Vi var i kontakt med en grupp i Knutby som också försökt få en ny idrottshall och dem sa till oss: ”gör inte som vi gjorde”. Arbeta inte endast mot förvaltningen. Vi har därför försökt att förankra frågan hos lokala politiker samtidigt som vi så klart har haft en dialog med kommunens tjänstemän.

Fika och dans

Både Socialdemokraterna och Alliansen har arbetat för att en ny hall ska byggas och 2016 togs första spadtaget. Ett populärt inslag i hallen är den nybyggda läktaren som gör att nästan 300 ­personer kan följa matcher eller andra aktiviteter i hallen.

På lördagens invigning kommer Josefine Åhrman, avdelningschef Uppsala kommun idrott och fritid, Eva Sterte, vd Sportfastig­heter och Rickard Malmström, ordförande i idrotts- och fritidsnämnden att invigningstala. Sedan blir det full fart i både gamla och nya hallen med dans, musik, sport och fika. 15 Storvretaföreningar har utställning i korridorerna och det blir bland annat matcher i handboll, fotboll och innebandy och uppvisning i parkour.

– Invigningen är en bra möjlighet att visa på bredden av verksamheter som finns här i Storvreta, säger Thomas Norrby.