Logga in
Logga ut

Risk för svindel på vinden

Nu gläntar Statens fastighetsverk för fjärde gången på dörren till Sveriges hemligaste rum. På lördag – och endast då – släpps besökare in på vinden till Skoklosters slott.

Hemliga rum kallas arrangemanget där vinden på Skokloster alltså är en av årets tio utvalda hemligheter. På lördag 28 maj får besökare möjlighet att gå in i det tornrum varifrån slottsklockan sköts – och uppleva en takrenovering av sällan skådat slag.

– Det är ett helt unikt projekt, det största sedan slottet byggdes för 360 år sedan. Vi lyfter i princip av hela taket. Efter renoveringen lär det hålla i minst 300 år, så det dröjer innan det ges ett nytt tillfälle att beskåda vinden, säger Cecilia Wretling, förvaltare vid Statens fastighetsverk.

Platserna till guidningarna på vinden är dock begränsade så det är först till kvarn som gäller.

Gammalt byggfusk

Det var för några år sedan som det upptäcktes att taket på Skokloster, världens bäst bevarade barockslott, var så dåligt att det riskerade att kollapsa.

– Hantverkarna upptäckte ett allvarligt konstruktionsfel. Kollegorna från 1600-talet måste helt enkelt ha misstolkat ritningarna. Takfallen var felaktigt monterade och måste byggas om för att inte taklaget skulle störta in, berättar Cecilia Wretling.

Komplicerat arbete

Den omfattande renoveringen inleddes 2014. Timmermän har nu byggt om takstolarna på det sätt som borde ha skett redan på 1600-talet.

Avancerade timmerkonstruktioner med upp till 20 olika vinklar med millimeterpassning har tillförts de felaktiga innerhörnen.

– I slottsbiblioteket hittade vi en bok från 1649 som visar på hur arbetet skulle ha gjorts. Om hantverkarna följt instruktionerna ordentligt då, så hade konstruktionen blivit stark, säger Cecilia Wretling.

Guidade promenader

Men den spektakulära takrenoveringen är bara en av flera spännande historier som berättas på lördag. Trädgårdsintresserade besökare kan exempelvis göra en tidsresa i slottsparken via guidade promenader där kulturarvs-specialister berättar om utvecklingen från 1200-talet fram till i dag.

Allt tar sin början i cisterciensklostrets trädgård.

– Det var ju våra kloster som utvecklade trädgårdsodlingen i Sverige, så var det ända fram till reformationen under 1500-talet, upplyser Anders Glassel, kulturarvsspecialist landskap och park vid Statens fastighetsverk.

Romantiska inslag

I slottsparken finns raka grusgångar och lindalléer som ramar in de vidsträckta gräsytorna, men här träffar man även på mer romantiska inslag av friväxande träd och slingrande gångvägar.

Under dagen kan besökarna även gå runt bland olika prova-på-stationer och bland annat lära sig mer om plåtslagning och hur man understryker taktegel.