Logga in
Logga ut

Rånvåg drabbade klockbutik

År 2000 pågick en rånvåg i Uppsala. Den värst drabbade butiken var Bergströms Ur, som länsades tre gånger under våren och sommaren.

– Rånen sitter kvar i ryggmärgen, som ett DNA. Det är något som aldrig går bort, säger butiksägaren Johan Bergström.

Under år 2000 begicks 31 rån i Uppsala – mer än dubbelt så många som året innan.

– Det var väldigt mycket rån i hela Sverige på den tiden. Framför allt mot guldsmeder, värdetransporter och urbutiker, minns Johan Bergström, ägare av Bergströms Ur på Dragarbrunnsgatan.

Hans exklusiva klockbutik blev på kort tid utsatt för tre kupper.

– Första gången drabbades min far och några anställda.

Rånet den 3 mars år 2000 var det fjärde på sex dagar i Uppsala. Två maskerade män med yxa hotade personalen, slog sönder glasmontrar och rafsade ner lyxklockor i en väska. Deras flyktbil hittades senare nära domkyrkan.

Valde att sluta

Johans pappa Bertil Bergström, som grundat butiken år 1953, gick en kort tid senare i pension.

– Han var över 70 och hade kanske tänkt göra det ändå men jag förstod senare att rånet hade påverkat honom mer än jag hade trott. Han slutade i alla fall ganska abrupt.

En månad senare, den 4 maj, jobbade Johan Bergström i butiken när tre beväpnade män kom in. Han fick ett avsågat gevär i nacken och tvingades ligga på golvet medan rånarna rensade montrarna innan de flydde i en BMW som återfanns i Luthagen. .

Hur mycket hann du ­tänka?

– Ganska mycket men samtidigt går hjärnan in i någon sorts försvarsmekanism och stänger av vissa saker. Det blir luddigt, jag vet inte om det är en försvarsmekanism.

Den 27 augusti var det dags igen. Nu drabbades Bergströms Ur av en så kallad smash and grab där en jeep körde rakt in i butiken nattetid. Polisen såg en Audi lämna platsen och en vild biljakt slutade med att tjuvarna körde ifrån patrullen på E4:an.

Värdet på klockorna som stals vid kupperna var flera miljoner kronor. Bergströms Ur hade försäkringar som täckte det stulna. Den stora kostnaden blev att uppgradera säkerheten. Tankarna malde och Johan Bergström var nära att bomma igen butiken för gott.

Rånare inför rätta

– Brottsligheten kostade väldigt mycket pengar. Nu krävdes nya pansarglas, tidlås på skåp och dyrare försäkringar. Det var särskilt tufft när vi blev utförsäkrade och jag under en period stod där med hela risken själv.

Trots en mängd spår, där polisen misstänkte att ett nätverk av kriminella i Uppsala och Stockholm låg bakom rånen kom bara en person att dömas för kupperna mot klockbutiken. Det gällde det andra rånet, som en 26-årig Uppsalabo erkände i samband med en rättspsykiatrisk utredning.

– Jag upplevde inte att han kände någon ånger, säger Johan Bergström som vittnade vid rättegången.

Hur var rättegången?

– Oerhört jobbig. Att sitta och titta i ögonen på någon som kan ha varit den som höll bössan i bakskallen på mig när jag låg där. Det var tufft.

26-åringen kom att dömas till psykvård och fick betala ett stort skadestånd.

Efter den svåra perioden bestämde sig Johan Bergström för att inte ge upp.

– Gangsters skulle inte få styra över mitt liv. Jag hade inte gjort något ont, det var de som gjorde fel. Låter man de onda makterna vinna så blir det inte något roligt samhälle.

Vågen kom av sig

I stället valde han att expandera verksamheten. I dag har Bergströms Ur butiker i Göteborg och Malmö, utöver butiken i Uppsala.

Och i takt med att säkerheten uppgraderades så kom rånvågen av sig, åtminstone vad gäller klockbranschen.

– Urbutiker är inte lika drabbade längre. Vi har ett helt annat säkerhetstänk numera.

Men minnena tror Johan Bergström att han får leva med.

– Rånet har påverkat mitt liv i och med att jag är mycket mer försiktig i vissa sammanhang. I folksamlingar vill jag gärna ha en vägg bakom mig. En duns av en dörr som slår igen på ett visst sätt kan få håret att resa sig och jag börjar tänka på hur de kom in genom dörren och slog sönder rutorna. Då blir jag nedstämd och eftertänksam.