Logga in

Punkfest igen – för tredje året

Den kommande helgen går i punkens skräniga tecken. För tredje året i följd arrangeras punkfestivalen Uppsala Rumble i Parksnäckan – i år med bland annat Asta Kask och Satanic Surfers.

Tre år i rad har Parksnäckan förvandlats till ett punkmecka för en sommarkväll. De första två tillfällena uppträdde tre band var och med punklegender som Dia Psalma, De lyckliga kompisarna och Asta Kask lockade man både nya och gamla fans av fyrtaktsmusik. Uppsala Rumble anno 2019 blir inget undantag, men nu sväller punkfesten till två dagar med nio band.

– Det blir lite av en förfest på fredagen med tre band som spelar på Katalin. Det är lite för att det ska bli mer av en happening av det och så att folk kan ha kul i två dagar, säger arrangören Erik Sjölander.

Vi träffas i hans kombination av kontor, studio, tekniklager och hängrum, nere i en källarlokal i Boländerna. På golvet står minikylar förklädda till Marshallförstärkare, på borden sladdar och mixerbord, och på väggarna slåss olika gigposters om uppmärksamheten.

Erik Sjölander är gammal i gamet och har arrangerat spelningar sedan mitten av 1990-talet. Konserter med storheter som Beastie Boys, In Flames och Lady Gaga har han haft ett finger med i. Men just punkspelningar som den på Parksnäckan är lite speciella.

– Man är alltid lite nervös inför alla spelningar. Kommer det folk? Kommer det bli bättre än förra året? Med punkpubliken är man lite van vid att de är långsamma på att köpa biljetter, men sen så smäller det till de sista dagarna.

Riktlinjen de senaste åren har varit att ha med de band från de svenska punkvågorna som fortfarande står upp – och på scen. Klassiska Asta Kask återvänder till festivalen som dragplåster på förfesten och under lördagen spelar bland annat Satanic Surfers, Lastkaj 14 och Uppsalabördiga Borgerlig begravning.

– Vi har nog tömt den svenska punkkatalogen snart. Planen är att bygga vidare och bli större och större. Ta in utländska akter och blanda in hardcore-band på sikt. Drömmen hade varit en festival med tältscen. Men vi får ta ett steg i taget, säger Erik Sjölander.

Vad kan man förvänta sig som besökare på Uppsala Rumble?

– I år kan man förvänta sig varierad punk och skatepunk i ett rasande tempo. Det är ju utomhus så man ska kanske ta med sig regnkläder. Förra året var det hällregn och publiken längst fram stod i en vallgrav av vatten. Det om något är väl punk, att bada på gigget!