Logga in
Logga ut

Publikfest på krogarna

Fotbolls-EM i Frankrike står för dörren och på stans restauranger kan du följa EM-festen. Uppsalatidningen har kartlagt vilka ställen som visar vad.

Fotbolls-EM inleds 10 juni och flera av Uppsalas krogar har som ambition att sända samtliga matcher på storbilds- och tv-skärmar.

Svenska landslaget ställs i första matchen mot Irland och för ägaren till den irländska puben Buddy’s blir matchen extra speciell.

– I vanliga fall visar vi inte sport men vi gör ett undantag under fotbolls-EM. Jag ser verkligen fram emot den här matchen, det kommer bli en bra kväll för både våra svenska och irländska gäster, säger Neil Doherty.

Anpassade öppettider

På O’Learys kommer man att anpassa sina ordinarie öppettider för att kunna visa alla matcher.

– Vi har öppet från kl 15 och har sedan öppet tills efter kl 23 då kvällsmatchen är färdigspelad. Beroende på hur mycket material som kommer brukar vi även smycka lokalerna, säger driftchefen Erik Pettersson.

I fotbolls-VM för två år sedan i Brasilien, dit Sverige inte lyckades kvalificera sig, kom många internationella gäster till O’Learys i Uppsala för att se när deras hemländer spelade.

– Då var det högt tryck och ett bredare intresse för hela turneringen jämfört med ett europamästerskap. Det kom många studenter från Spanien, Italien och Frankrike. Det skulle förvåna mig om det inte blir likadant nu, säger han.

Matcher visas utomhus

Den som föredrar att se högklassig fotboll ute i det fria kan bege sig till Flustret som har satt upp tv-skärmar på deras uteservering ”Honung”. Ambitionen är att visa samtliga matcher.

– Under fotbolls-VM för två år sedan tyckte folk att det var mysigt att kunna sitta utomhus, speciellt när det var bra väder. Fördelen hos oss är att man kan välja om man vill sitta inne eller ute, säger Johan Berglund, marknadschef på Flustret.

Dj spelar i pausen

Två ställen som i första hand inte förknippas med visning av fotboll är biljardstället Interpool och Lattitude 59 med lazerhall och bowling.

Precis som hos O’Learys kommer Interpool att anpassa öppettiderna till matchernas speltider. De tidiga matcherna startar kl 15 och öppningen sker en halvtimme innan. Enligt vår rundringning är Interpool det enda ställen som har dj som spelar i pauserna.

Ingen utpräglad sportbar

Inte heller Lattitude 59, som tidigare nämnts, är någon utpräglad sportbar. Trots att det sker flera aktiviteter under ett och samma tak är ambitionen att visa så många matcher som möjligt.

– Eftersom vår nya rockklubb startar samtidigt som EM pågår kan det bli lite svårt att ha på ljudet från matcherna. Vi kommer visa de matcher vi kan och fokus kommer att ligga på Sveriges matcher. Eventuellt kommer vi köra lite tippande av matcher och att personalen arbetar i blågula tröjor, säger Johan Sävqvist, sälj- och eventansvarig på Lattitude 59.