Logga in

Pricksäkra Inger hyllas på nätet

Hon kallar sig "Trigger Finger". Uppsalabon Inger Grotteblad, 67, är seniorvärldsmästare i Counter-Strike. Nu är hon och lagkompisarna nominerade till Årets nätängel, för att de sprider glädje i gamingvärlden.

– Ofta hamnar jag i matcher mot ryssar och de kan vara ganska grova i mun. De är som barnungar, alltså. Men de brukar bli tysta när jag visar att jag kan döda dem, säger Inger Grotteblad och skrattar.

För två år sedan såg hon en annons och blev rekryterad till världens första seniorlag i datorspelet Counter-Strike, som simulerar eldstrider mellan terrorister och anti-terrorister.

– Det var ett sponsrat projekt som skulle visa att äldre också kunde komma in i spelvärlden. Sedan fick vårt lag uppmärksamhet i hela världen, säger hon och berättar om ständiga intervjuer med stora nyhetsmedier.

Nyligen kom hon och lagkompisarna i Silver Snipers, regerande seniorvärldsmästare, hem från en tävling i Ukraina.

– Var vi än kommer så möter vi så mycket kärlek från unga spelare, som önskar att deras mor- och farföräldrar skulle göra samma sak som vi. Det känns jätteroligt att vi har kunnat bidra till en bättre miljö på nätet.

Nu är Silver Snipers nominerat till Årets nätängel som delas ut på Nalen i Stockholm den 18 november. Priset instiftades som en motreaktion mot en allt råare och hårdare ton på nätet. Ur nomineringen, i gamingklassen: "Silver Snipers har bevisat mer än några andra att ålder bara är en siffra och helt saknar betydelse för att träna, tävla och ha kul i e-sport. Genom sitt intresse och driv har de breddat målgruppen, förståelsen och acceptansen för svensk e-sport och visat alla vad det viktigaste inslaget i gaming handlar om – glädjen att spela tillsammans."

Senare i november ska laget tävla på Dreamhack i Jönköping.

Varför tycker du att fler äldre ska spela tv- och datorspel?

– För att många äldre är ensamma. På nätet uppstår en vänskap över generationsgränserna. Det håller hjärnan igång och man håller sig ung längre. Och för att det är kul.

Hon är av den bestämda åsikten såväl föräldrar som far- och morföräldrar gör bäst i att lära sig spelen, även för att se till att stämningen på nätet blir mer tillåtande och trevlig.

– Nu vet många vem jag är och då är de artiga. "Sorry mam", var det en som sade igår innan han sköt mig, säger Inger och skrattar igen.

Counter Strike fyller 20 i år, en evighet med datorspelsmått. Vad gjorde du själv för 20 år sedan?

– Oj, då jobbade jag med marknadsföring och datorer på Fyrishov. Jag har varit insatt i datorer sedan internet kom. Tetris tyckte jag var väldigt spännande. Det spelade jag, men inte som nu. Nu spelar jag ett par timmar om dagen.