Logga in
Logga ut

Politikerna oeniga inför arenabeslutet

På måndag avgörs Uppsala Eventcenters framtid. Det lutar åt att Social­demokraterna och Moderaterna får majoritet för sitt förslag. Liberalerna har lagt fram ett alternativ, men det tycks inte få stöd av vare sig Centerpartiet eller Kristdemokraterna.

Bara Socialdemokraterna och Moderaterna ställde sig bakom den lösning som klubbades av kommunstyrelsen 13 december. Liberalerna, Centerpartiet och Kristdemokraterna lade ned sina röster, medan Miljöpartiet och Vänsterpartiet sade blankt nej.

Nu på måndag 29 januari kommer ärendet upp i kommunfullmäktige. Det är nu frågan ska avgöras.

Liberalerna gick förra veckan ut med ett eget förslag till lösning.

– Vi säger nej till det förslag som togs i kommunstyrelsen. Vårt förslag innebär en liten, men ändå rätt stor skillnad och vi hoppas nu att övriga partier kan ställa sig bakom detta, säger Mohamad Hassan (L).

Andra aktörer

Liberalerna anser, precis som S och M, att kommunen ska köpa alla aktier i Arenabolaget och dess dotterbolag för 50 002 kronor.

– Men i stället för att sedan direkt sälja det vidare till Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB bör kommunen undersöka om det finns and­ra aktörer som är bättre lämpade och om den föreslagna köpeskillingen på 50 002 kronor är rimlig, säger Mohamad Hassan.

Liberalerna anser också att kommunen ska kräva att köparen under 2018 presenterar en tydlig plan för hur projektet kan bli verklighet.

– Vi ställer inte upp på att kommunen ger Samhällsbyggnadsbolaget en gräddfil till att köpa arenabolaget utan att det finns ett konkret förslag på hur de vill realisera arenan, säger Mohamad Hassan.

Hockeyarena viktig

För att säkerställa hockeyns behov av en ändamålsenlig arena – som uppfyller krav för SHL-spel – föreslår L även att idrotts- och fritidsnämnden får i uppdrag att utreda hur detta ska lösas.

– Almtuna kan mycket väl ta en plats i SHL nu och det vore skandal om vi inte hade en bra arena åt dem då. Det kan visserligen ta något år att åstadkomma detta, men med vårt förslag kan vi åtminstone få fram ett beslut ganska snabbt. Vi vill inte vänta i flera månader och se om Samhällsbyggnadsbolaget klarar att få till stånd en arena eller ej.

Den föreslagna utredningen ska även inkludera andra idrotter som saknar hallar.

Ljummet gensvar

Men när Uppsalatidningen pratar med Centerpartiet och Kristdemokraternas företrädare är intresset för Liberalernas förslag ganska ljummet.

– Vi tänker inte stödja deras förslag. Vi tycker fortsatt att grundupplägget är bra, att någon annan än skatte­betalarna i huvudsak får bekosta arenan. Så den delen i kommunstyrelsens förslag kommer vi att säga ja till, säger Stefan Hanna (C).

Han understryker dock att Samhällsbyggnadsbolaget snabbt måste få saker att hända när bolagen tagits över.

– Senast till sista juli i år ska det ha hänt något konkret. Annars måste det göras tydligt att projektet är dött, då är det game over. Då måste i så fall ett nytt projekt startas för att lösa behovet av bättre ishallar, säger Stefan Hanna (C).

Nog med turer

Kristdemokraternas Jonas Segersam tycker det är nog med turer i arenafrågan:

– Att i det här läget stoppa processen är inte ansvarsfullt. Vi måste hålla i och ha lite is i magen nu. Men Liberalerna har en poäng i att man redan nu måste börja titta på alternativa hallar. Vi tar vårt slutliga ställningstagande på kommunfullmäktiges sammanträde.

Mohamad Hassan säger till Uppsalatidningen att han fört dialoger med många i arenafrågan, såväl inom föreningslivet som i byggbranschen.

– Ingen av dem jag pratat med inom idrottslivet vill ha den här arenan. Den entusiasm som tidigare fanns kring Uppsala Eventcenter är helt borta nu, säger han.

 
 
  • Mest lästa