Logga in
Logga ut

Politiker får lära sig skippa fikonsnacket

Politiker säger sig sträva efter att vara raka och tydliga. Men hur många förstår dem egentligen? Alltför få, menar Studieförbundet Vuxenskolan som nu arrangerar kursen ”Bli en lättläst politiker” i Uppsala, Östhammar och Enköping.

Undersökningar visar att 8 av 10 personer med intellektuell funktionsnedsättning inte röstar i de allmänna valen. Samtidigt är de den grupp som är mest beroende av politiska beslut och myndighetsutövning. Det gäller inte minst beslut kring LSS, lagen om särskilt stöd och service till vissa funktionshindrade.

Stor målgrupp

Men många andra behöver också kunna ta del av politikernas budskap på ett lättförståeligt sätt, exempelvis alla nyanlända.

– Det ligger ju också i politikernas intresse att föra ut sin politik till så många som möjligt. Då får fler människor möjlighet att ta ställning till deras idéer, säger Fredrik Sjöberg, avdelningschef på Studieförbundet Vuxenskolan.

Alla har något att lära

En inbjudan till kursen Bli en lättläst politiker skickas inom kort ut till politiker i Uppsala, Östhammar och Enköping.

– Vi vänder oss främst till kommunalråden och de förtroendevalda som sitter i nämnderna och i kommunfullmäktige. Generellt behöver alla tänka till om hur de talar, vi har alla något att lära, säger Fredrik Sjöberg, som själv har ett förflutet som kommunpolitiker.

Hur kan politikerna förenkla språket då?

– Genom att exempelvis undvika långa och krångliga ord och så kallad passiv form, säger Fredrik Sjöberg.

Exempel på det sistnämnda är uttryck som ”åtgärder ska vidtas” eller ”besparingar ska göras”. Det blir rätt luddigt, här är tipset att vara tydlig med vem som ska göra vad.

En annan rekommendation är att oftare använda ordet ”jag.”

– Politiker uppehåller sig ofta vid vad andra politiker vill eller inte vill. Säger man ”jag vill genomföra det här och det här” så blir det betydligt lättare att förstå vilket budskap man har.

Som en journalist

Ytterligare ett tips är att ”skriva som en journalist”.

– Det handlar om att snabbt komma till saken, vad är grejen? Precis som man måste göra när man skriver en artikel, säger Fredrik Sjöberg.

Det är han som ska hålla i utbildningen i de aktuella orterna. Tanken är att de också ska utmynna i en debatt på temat lättläst politik i maj.

I valet 2014 genomförde Studieförbundet Vuxenskolan ”Mitt val”, i form av studiecirklar och lättpratade valdiskussioner. Det framkom då att den lättlästa information som fanns på partiernas hemsidor enbart handlade om riksdagsvalet.

– Det finns väldigt få lättlästa texter om lokal politik. Det vill vi ändra på genom den här utbildningen, säger Fredrik Sjöberg.