Logga in
Logga ut

Polisen vill ha in fler vapen

15 132 i hela landet och 400 bara i Uppsala. Så många skjutvapen lämnades in 2013. Nu är det dags för en ny amnesti då vapen kan lämnas till polisen utan att inne­havaren straffas.

Det är fjärde gången Sverige genomför en tillfällig vapenamnesti. Tidigare har det genomförts 1993, 2007 och 2013. Syftet är att minska före­komsten av illegala vapen i samhället och på så sätt rädda liv.

– Det är ett avbrott från den normala lagstiftningen och därmed krävs ett regeringsbeslut. Amnestin är ett sätt att komma åt de illegala vapnen i samhället som kan figurera i grova brott och orsaka allvarliga skador, säger Lisa Sannervik, Uppsalapolisens presstalesperson.

Kriminella skjutningar

Den senaste tiden har det före­kommit många skjutningar i Uppsala och den över­vägande majoriteten av dessa är kriminella uppgörelser.

För fem år sedan genomfördes en vapenamnesti och då lämnades det in ungefär 400 illegala skjutvapen i Uppsala.

– Den största delen av de inlämnade vapnen kommer inte från kriminella utan personer som helt enkelt saknar tillstånd. Men dessa vapen kan komma i händerna på kriminella eller på annat satt medföra skada i samhället och därför är varje inlämnat vapen en framgång.

Polisen kommer att fortsätta att genomföra riktade ­insatser mot kriminella i jakt på bland annat skjut­vapen.

Hittar fler vapen

Detta har enligt Lisa Sannervik varit ett prioriterat om­rådet i de operativa insatserna under de senaste åren.

– I Uppsala län ser vi en konsekvent ökning när det gäller anmälda vapenbrott. En förklaring till detta är att vi systematiskt arbetar med att beslagta vapen i den undre världen. Det är svårt att med säkerhet svara på om antalet vapen har blivit fler i Uppsala, men det vi kan säga är i alla fall att vi hittar fler illegala vapen när vi genomför våra insatser.